Bănci și Asigurări

Asigurarea obligatorie a locuinţelor: 10 întrebări şi răspunsuri (II)

20.07.2010, 00:00 17627

Ziarul Financiar va răspunde săptămâna aceasta, în fiecare zi,la 10 întrebări primite de la cititori referitoare la asigurareaobligatorie a locuinţelor, valabilă din data de 15 iulie. Fiecareproprietar de locuinţă trebuie să plătească 10 sau 20 de euro pe anpentru această asigurare, în funcţie de materialele din care esteconstruită casa. Trimiteţi întrebările dvs. la adresazf24@zf.ro.

1. "Am achiziţionat un apartament prin programul Primacasă la care am o asigurare a locuinţei de 57 de euro pe an. Estenecesar să îmi fac o altă asigurare sau aceasta va fi asimilatăcelei obligatorii?"

Da, este necesară asigurarea obligatorie. Legea asigurărilorobligatorii pentru locuinţe spune că şi cei care au deja o poliţăde asigurare facultativă trebuie să încheie o asigurareobligatorie. Acest lucru trebuie făcut în maximum 5 zile de laexpirarea asigurării facultative. Cei care decid să reînnoiascăpoliţa facultativă trebuie să îi menţioneze asigurătorului că au şio poliţă obligatorie, care acoperă o parte din valoarea casei,astfel încât să nu plătească de două ori pentru aceeaşi acoperire.Şi poliţa obligatorie este cesionată în favoarea băncii dacălocuinţa este achiziţionată prin credit ipotecar, la fel ca ceafacultativă. Având în vedere faptul că asigurarea obligatorie nuacoperă valoarea reală a casei şi nici toate riscurile cerute debancă, trebuie să reînnoiţi poliţa facultativă.

2. "De ce trebuie să închei şi o poliţă obligatorie dacăam deja un facultativă care acoperă aceleaşi riscuri: cutremur,alunecare de teren şi inundaţii?"

"Aceasta a fost decizia asigurătorilor în momentul în care afost elaborată legea asigurărilor obligatorii. Nu vorbesc doar decei 13 care fac parte din PAID, ci şi de alte companii din piaţaasigurărilor", afirmă Radu Popescu, consilier în cadrul Pool-uluide Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care va emiteaceste poliţe. La PAID sunt acţionare 13 companii de asigurări:Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig,Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum.

3. "Este specificat şi cazul locuinţelor ipotecate ce auo asigurare în favoarea băncii? În momentul de faţă "proprietarul"poate face o altă asigurare, însă sunt bani aruncaţi, întrucât nuva fi despăgubit. Este vreo diferenţă în cazul asigurăriiobligatorii?"

"Dacă asigurarea este cesionată în favoarea băncii, în cazulproducerii unui risc banca îşi opreşte din despăgubire sumanecesară acoperirii creditului, iar ce rămâne merge la proprietar.Acest lucru se aplică şi la asigurările facultative, şi la celeobligatorii", spune Radu Mustăţea, directorul general al AstraAsigurări.

4. "Este mai avantajos să contactez un broker deasigurare pentru încheierea poliţei obligatorii (având în vedere căei lucrează cu toate societăţile de asigurări)?"

Răspunsul este "nu", deoarece ofertele asigurătorilor din PAIDsunt standard, toate au acelaşi preţ şi aceeaşi sumă asigurată.Dacă ţineţi să încheiaţi asigurarea la un anumit asigurător care nuare agenţie în localitatea dvs., atunci un broker vă poateajuta.

5. "Ce face PAID cu banii acumulaţi de la proprietariide locuinţe?"

Toate primele colectate de la proprietarii de locuinţe ajung laPAID, care din această sumă le plăteşte un comision de 10%asigurătorilor care au vândut poliţele, plăteşte contractul dereasigurare şi îşi acoperă cheltuielile de funcţionare. În acestmoment PAID are 10 angajaţi, inclusiv directorul general.

6. "Cine plăteşte despăgubirile în caz de cutremur,alunecare de teren sau inundaţie?"

În cazul producerii unuia din riscurile asigurate prin poliţaobligatorie, trebuie să vă adresaţi agentului care v-a vândutasigurarea. Dosarul de daună va fi întocmit de firma de asigurăricare v-a vândut poliţa, apoi transmis la PAID, de la care veţiprimi despăgubirea.

7. "Cât de utilă este o asigurare delocuinţă?"

În urmă cu doi ani Marian S. şi-a asigurat locuinţa dintr-ocomună din judeţul Argeş. "Am asigurat-o la o valoare mai micădecât cea reală, am plătit cred că 20-30 de euro pe an, inclusivpentru asigurarea bunurilor. În al doilea an de asigurare mi-a fostspartă casa şi furat un laptop şi mai multe mărunţişuri. Am primitdespăgubirea de la asigurător în mai puţin de două săptămâni. Maimult, chiar dacă laptopul era mai vechi, mi-a fost despăgubităvaloarea de nou, pentru că mai aveam factura, adică 2.400 de lei",spune el.

8. "Ce se întâmplă dacă nu închei asigurarea obligatoriede locuinţă?"

Pentru cei care nu încheie această asigurare în termen de şaseluni de la aplicarea legii (adică până la 15 ianuarie), legislaţiaprevede o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Amenda esteaplicată de primăria localităţii respective. Întreaga sumă merge labugetul primăriei. Au existat discuţii cu privire la faptul că estefoarte posibil ca unii primari să nu aplice aceste amenzi, mai alescei din localităţile mai mici, pentru a nu pierde voturi laurmătoarele alegeri.

9. "Asigurările obligatorii de locuinţe se plătesc laasigurător (chiar dacă vine la uşă) sau anul următor odată cuimpozitul pe locuinţă? Când se emit efectiv poliţele, că dacă teduci la firmele de asigurări azi, nimeni nu ştienimic?"

Asigurarea obligatorie se plăteşte la asigurător, fie la oagenţie, fie către un agent, în cazul în care vine la locuinţa dvs.Mai mulţi asigurători au început deja să emită poliţele, însă uniimai întârzie, deoarece nu au pus la punct sistemul informaticpentru emiterea asigurărilor obligatorii. Termenul maxim -a stfelîncât să nu fiţi amendaţi - este de 6 luni de la începereaaplicării legii, adică până la data de 15 ianuarie 2011.

10. "În ce ţări mai funcţionează asigurarea obligatoriepentru locuinţe?"

Asigurarea obligatorie pentru locuinţe mai funcţionează înTurcia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Elveţia,Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, conform reprezentanţilor PAID.

ZF va publica şi mâine 10 întrebări şi răspunsuri referitoare laasigurarea obligatorie a locuinţelor.

Citiţi şi Asigurarea obligatorie a locuinţelor: 10 întrebări de la cititorisi raspunsurile ZF (I)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO