Bănci și Asigurări

Asigurarea RCA, mai scumpa cu pana la 35%

Asigurarea RCA, mai scumpa cu pana la 35%
04.11.2009, 23:55 192

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), pe caretrebuie sa o incheie fiecare proprietar de autovehicul, se vascumpi si in 2010 cu pana la 35%, dupa ce in anii trecuti preturileau crescut constant.
Asiguratorii spun ca sunt fortati sa majoreze tarifele din cauzacresterii rapide a numarului daunelor, dar si a sumelor maximeasigurate, pe care trebuie sa le plateasca asiguratilor in cazulunui accident. "Preturile cresc in toata piata ca urmare acresterii limitelor de despagubire si a proiectiilor vizavi deevolutia daunalitatii. Rata daunei pe RCA a crescut neasteptat demult in ultimul an", explica Marius Onofrei, directorul decomunicare al Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor.
Tarifele afisate in prezent pe site-urile asiguratorilor autorizatisa vanda polite RCA arata scumpiri cuprinse intre 3% si 35% pentruclientii persoane fizice pentru 2010, comparativ cu anul acesta, side 9%-35% pentru clientii companii. Asiguratorii afirma insa caaceste tarife urmeaza sa fie revizuite si, avand in vedere cadespagubirile cresc, preturile nu se vor reduce. Limitele maxime dedespagubire vor creste in 2010 cu 67%, ajungand la 500.000 de europentru daune materiale si 2,5 mil. euro pentru vatamaricorporale.
Dintre companiile care si-au publicat tarifele pentru asigurareaRCA in 2010, cea mai mare majorare se vede la Asirom, in medie cu35% fata de 2009 (in calcul au fost luate masinile cu o capacitatecilindrica a motorului de 1.201-1.400 de centimetri cubi si cele cuo capacitate de 1.601-1.800 de centimetri cubi).
"Sunt tarife agreate mai demult, acum asteptam norme noi de laComisia de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la emitereaelectronica a politelor si cu privire la bonus-malus si atunci vomreevalua tarifele", spune Catalin Stroe, directorul de vanzari alAsirom.
Potrivit CSA, incepand cu 2010 asiguratorii vor emite polite RCAnumai in format electronic si vor stabili tarifele in bazasistemului bonus-malus, in functie de cate accidente a avutclientul in ultimii ani, informatii care vor fi disponibile intr-obaza de date pe care o vor putea accesa asiguratorii. Practic,asiguratorii stabilesc o prima de baza la care pot aplica reduceripentru clientii fara daune sau scumpiri chiar si de trei-patru oripentru cei cu multe accidente.
Nu este sigur insa ca sistemul bonus-malus va fi utilizat chiar dinianuarie 2010. In prezent, multe companii de asigurari se bazeazape segmentarea tarifelor in functie de varsta clientului, vechimeapermisului de conducere, zona in care locuieste, starea civila sialte elemente. Politele RCA, alaturi de cele Casco, sunt cel maiimportant business al firmelor de asigurari.
De obicei, companiile incearca sa atraga clienti pe segmentul RCApentru a le vinde ulterior si alte polite, cum ar fi cele delocuinte sau de sanatate.
"Noi avem in prezent un tarif de baza de 300 de lei, la care sepoate aplica o reducere maxima de 25% sau o crestere in functie detipul masinii, varsta soferului, experienta in trafic si altecriterii. Pentru 2010 tariful de baza este cu 10% mai mare, de 330de lei. Asigurarile RCA se numara printre principalele cauze alepierderilor la nivelul pietei asigurarilor", afirma Marius Onofreide la Allianz-Tiriac.
Incepand cu 2005 asigurarile RCA se incheie pe an aniversar, adicape 12 luni, nu pe an calendaristic (pana in decembrie), ceea ceinseamna ca o polita incheiata luna aceasta cuprinde doua luni latariful din 2009 si zece luni la cel din 2010.
Directorul de vanzari al Asirom considera ca in urmatorii anicriteriile de segmentare a clientilor vor fi utilizate tot maiputin, iar asiguratorii se vor baza numai pe istoriculdaunelor.
"Ideal ar fi sa vedem istoria daunelor pe 5-7 ani in urma. Acumdatele referitoare la amenzile luate de soferi sunt confidentiale,dar normal ar fi sa le putem accesa pentru a vedea profilul derisc. E ca la asigurarea de viata, unde clientii isi dau acceptulsa le consultam doctorul pentru a vedea care este starea lor desanatate si in functie de aceasta sa putem stabili prima", explicaStroe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO