Bănci și Asigurări

Asigurarile de malpraxis medical: zero despagubiri si prime cat mai mici. De ce nu functioneaza?

Asigurarile de malpraxis medical: zero despagubiri si prime cat mai mici. De ce nu functioneaza?

FOTO 1: Shutterstock

04.05.2010, 23:10 4651

Multe companii de asigurari nu au platit pana in prezent niciodespagubire pentru asigurarile de malpraxis medical, care audevenit obligatorii in urma cu patru ani, deoarece pacientii dinRomania nu stiu sa ceara daune, iar cei care fac totusi acest lucruau de asteptat ani intregi pana sa obtina o hotararejudecatoreasca. Aceste polite acopera pagubele pe care le poatecauza unui pacient un medic, asistent sau orice angajat dinsistemul sanitar in timpul unui tratament sau al unei interventiichirurgicale.

Mai mult, majoritatea medicilor percep aceste polite ca fiind otaxa si le incheie pentru sumele minime prevazute de legislatia invigoare, astfel incat sa plateasca prime cat mai mici. Din acestmotiv, politele lor acopera putine riscuri, iar sumele asigurate arfi insuficiente in cazul in care un eventual pacient pagubit arcere plata unor daune. Piata de asigurari de malpraxis se situeazasub pragul de 10 mil. euro, in sistemul sanitar activand circa200.000 de angajati.

ZF a solicitat primelor zece companii de asigurarigenerale informatii cu privire la numarul de polite de malpraxisvandute in ultimii ani si al despagubirilor platite. Numai patrucompanii au furnizat aceste date, iar concluzia este cadespagubirile platite sunt extrem de putine, in principal pentru capacientii nu au pretins daune, dar si pentru ca o parte din cereris-au incadrat la categoria "excluderi" din polita de asigurare."Daunalitatea inregistrata la Generali pentru politele de malpraxiseste destul de mica pana in prezent. Nu au fost platitedespagubiri, cazurile respective inscriindu-se in excluderi laconditiile de asigurare", afirma Cristina Gudea, senior underwriterin cadrul Generali Asigurari. In 2009 Generali a vandut 5.000 depolite de malpraxis, fata de 4.000 in anul anterior.

"Pana in prezent nu am avut despagubiri pentru aceasta forma deasigurare", spune si Mihai Tecau, directorul general al BCRAsigurari, companie care a incheiat anul trecut peste 8.700 depolite de malpraxis, fata de 7.500 in anul anterior. La o altasocietate de mari dimensiuni, Omniasig, numarul politelor vandutese ridica la 5.000 pe an, in medie, iar la Astra Asigurari - la47.700 in 2009 si 31.300 in 2008. Astra nu a precizat daca a platitdespagubiri.

"In prezent, avem pe aceasta linie avizari in curs, la care nus-a stabilit inca valoarea finala a despagubirilor. Companiaincearca, pe cat posibil, solutionarea acestor cazuri pe caleamiabila", afirma Catalina Grecu, sef serviciu de asigurari deraspundere civila in cadrul Omniasig. Brokerii de asigurari spun cain urmatorii ani vor aparea tot mai multe cereri de despagubire indomeniul medical.

"Faptul ca nu se platesc despagubiri nu se datoreaza neaparatexcluderilor, ci procesului laborios, pentru ca dureaza mult panainstanta da un verdict. Este adevarat ca aceste asigurari suntobligatorii de mai multi ani, dar pe atunci nu se cereaudespagubiri. Acum au inceput sa se ceara tot mai multe, iarrezultatele se vor vedea in urmatorii ani", explica BogdanAndriescu, presedintele asociatiei profesionale a brokerilor deasigurari UNSICAR.

El considera ca ar trebui eliminata partea penala amalpraxisului, asa cum se intampla in multe state dezvoltate, iarpedeapsa doctorului care a cauzat o paguba sa fie plata acesteiaplus scumpirea asigurarii intr-o asemenea masura incat acesta sa nusi-o mai permita si sa iasa astfel din domeniul medical.

In Romania cotatiile de prima pentru aceste asigurari variazaintre 0,06% si 0,7% din suma asigurata, in functie de specializaresi de compania de asigurari. "De cele mai multe ori, clientiiconsidera aceste polite drept niste formalitati impuse prinlegislatie. Primele se stabilesc in functie de acoperirile oferite.La prime foarte mici si acoperirile sunt restranse", afirmaCatalina Grecu de la Omniasig.

Pentru un farmacist, de exemplu, o polita incheiata pentru sumaminima prevazuta de lege, de 5.000 de euro, costa circa 5 euro pean. In cazul unui chirurg, suma asigurata minima creste la 62.000de euro, iar pretul este de circa 40 de euro pe an.

"Eu platesc 170 de lei pe an pentru asigurare, dar problema esteca nu acopera toate cheltuielile de judecata si toate tipurile degreseli medicale. Este o conditie pentru mentinerea in activitate:daca vrei sa profesezi, trebuie sa ai asigurare de malpraxis",spune un profesor doctor neurolog, care nu a dorit sa isi facapublic numele.

Doctorii care nu incheie asigurari de malpraxis pentru sumesuficient de mari isi pun in pericol averea, deoarece in cazul incare suma asigurata prevazuta de polita este mai mica decatdespagubirea pe care trebuie sa o plateasca, li se pune poprire pesalariu sau le sunt executate silit unele bunuri.

"In afara de cazul Ciomu, bine-cunoscut, mai exista sentintedefinitive de instante cu obligarea la plata a medicilor la sumemai mari decat limitele impuse de lege, constatandu-se ca sestabileste deja o practica judiciara in acest sens. Aceste fapte artrebui sa traga un semnal de alarma cadrelor medicale ca limitelede raspundere minime pentru care opteaza nu vor fi suficiente ineventualitatea in care se vor confrunta cu un caz de malpraxisdovedit", spune Cristina Gudea de la Generali Asigurari.

Exista insa si cazuri de polite incheiate pentru sume mult pestelimita minima.

"Anul acesta am incheiat o polita de malpraxis pentru o limitade raspundere de 500.000 de euro", spune directorul BCR Asigurari,in timp de Generali are o polita cu suma asigurata de 1 mil.euro.

Ce acopera si ce exclude

Acoperirile prevazute de asigurarea de malpraxis

  • Sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlude despagubire pentru prejudicii produse din cauza unor acte deimprudenta sau neglijenta care au drept rezultat vatamaricorporale, imbolnavirea sau decesul pacientilor ori pagubemateriale la bunurile apartinand acestora
  • Cheltuielile de judecata la care este obligat asiguratul inprocesul civil
  • Cheltuielile de judecata facute de persoana pagubita, dacaasiguratul a fost obligat la plata despagubirilor prin hotararejudecatoreasca definitiva si irevocabila
  • Unele polite acopera si cheltuielile realizate de asigurat (cuacordul asiguratorului) pentru contestarea unei cereri dedespagubire

Excluderile asigurarii de malpraxis

  • Prejudicii care rezulta din daune morale (asiguratul poatealege aceasta clauza suplimentara, platind o prima mai mare)
  • Prejudiciile produse ca urmare a efectuarii de operatii dechirurgie estetica, a tratamentelor de slabire sau a celor carevizeaza modificari genetice
  • Daunele cauzate in urma exercitarii profesiei demedic/asistent/farmacist sub influenta bauturilor alcoolice sau adrogurilor
  • Prejudiciile produse in timpul operatiilor de transplant deorgane
  • Prejudiciile cauzate de conduita necivilizata a pacientului inrelatia cu personalul medical
  • Daune provocate de contaminarea cu virusul HIV, hepatita saualti virusi care nu au fost descoperiti pana in prezent
  • Prejudicii cauzate de tratamente medicale pentru fertilitate,inclusiv fertilizarea in-vitro, precum si pierderile financiarecare rezulta din aceste activitati
  • Pretentiile clientului de rambursare a cheltuielilor pentruserviciile medicale
  • Daunele cauzate de nerespectarea confidentialitatii
  • Daunele cauzate de doctori/asistenti care isi depasesc limitelede competenta, cu exceptia cazurilor de urgenta, cand nu estedisponibil personal medical cu competentele respective
  • Prejudicii cauzate de realizarea de acte medicale interziseprin lege
  • Cererile de despagubire pe care asiguratul le cunostea sautrebuia sa le cunoasca inainte de incheierea asigurarii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO