♦ Nivelul despăgubirilor plătite în primele trei luni din 2024 pe zona asigurărilor de garanţii a ajuns la 9,9 mil. lei, însemnând o scădere cu 11% faţă de perioada similară din 2023 ♦ Numărul contractelor de asigurări de garanţii tot scade ♦ Contractele noi au scăzut cu 12%, iar cele în vigoare cu 6% ♦ Asigurările de garanţii fac parte din categoria instrumentelor de garantare eligibile şi prevăzute în legislaţia achiziţiilor publice şi sunt o alternativă mai rapidă şi mai convenabilă faţă de scrisoarea de garanţie bancară ♦ Principalele tipuri de garanţii sunt cea de participare la licitaţie, de bună execuţie, de returnare a avansului şi de bună execuţie pentru perioada de garanţie sau notificare.
Asigurările de garanţii au ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 76,5 mil. lei în primul trimestru (T1) din 2024, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, intrând pe un trend de uşoară creştere după ce în perioada 2021-2022 a dat semne de scădere, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din primul trimestru a anului 2024.
După ce anul 2020 a fost momentul în care asigurările de garanţii au prins un avânt mai consistent, ajungând la finalul anului respectiv puţin peste asigurările de sănătate, ulterior acest segment a intrat pe o pantă descedentă, cu un nivel relativ scăzut al subscrierilor.
Jucători şi importanţi actori ai pieţei asigurărilor au explicat de-a lungul timpului că această zonă a asigurărilor de garanţii, deşi pare a fi un segment profitabil şi în majoritatea timpului este, problema apare atunci când asigurătorii au nevoie de un capital semnificativ pus deoparte ca expunere pentru garanţiile respective. Având în vedere magnitudinea proiectelor de infrastructură care deobicei au nevoie de o expunere consistentă, asigurătorii locali nu au mereu capacitatea de a emite asigurările de garanţii necesare.