Bănci și Asigurări

Asigurările prind un elan mai consistent, dar tot principalii poli de dezvoltare sunt în prim-plan. Bucureştiul împreună cu Ilfovul deţin mai mult de un sfert din întreaga piaţă, locul 2 îi revine Clujului cu un volum al subscrierilor care a depăşit 1 mld. lei, iar podiumul este completat de Iaşi

Asigurările prind un elan mai consistent, dar tot...

Autor: Mircea Nica

19.06.2024, 00:07 68

Faţă de anul 2022, Bucureşti-Ilfov şi Cluj, judeţele cu cele mai mari volume ale subscrierilor au înregistrat creşteri de 29%, repectiv 16% în 2023 Iaşi completează podiumul, cu a doua cea mai mare creştere a volumului de prime brute subscrise, dar încă se menţine sub pragul de 1 mld. lei.

Piaţa asigură­ri­lor a crescut pu­ter­nic în ultimii trei ani, ducând ni­ve­lul sub­scrierilor la peste 18 mld. lei în 2023. Deşi avansul a fost unul con­sistent, începând cu un ritm de 24% în anul 2021, urmând o creştere de 16% în 2022 şi menţinându-se un ritm de două cifre, respectiv 10% în 2023, princi­palul motor a fost piaţa RCA.

Odată cu falimentele răsunătoare City In­surance şi Euroins, asigurătorii s-au repo­ziţionat, iar odată cu un risc mai mare din cazua acestor fa­limente şi tarifele au să­rit de normalul cu care toată lumea era obiş­nuită, respectiv pre­ţuri de 400-500 lei pentru o poliţă RCA pe 12 luni.

Noul normal şi influenţa pieţei RCA în evoluţia pieţei asigu­rărilor per total se văd şi la nivelul judeţelor, cu creş­teri de două cifre la principalele 10 judeţe cu cele mai mari volume ale pri­melor brute subscrise.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro