Bănci și Asigurări

Asiguratorii au nevoie de 300 mil. euro cash ca sa reziste

Asiguratorii au nevoie de 300 mil. euro cash ca sa reziste
11.03.2009, 00:00 18
Companiile de asigurari au nevoie de aporturi de capital de 250-300 mil. euro de la actionari anul acesta pentru a putea rezista pe piata, afirma Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) si directorul general al Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor.
"Pentru ca societatile sa ramana in limitele legale pentru marja de solvabilitate (indicator care arata posibilitatea de a plati despagubirile datorate clientilor - n.r.), este nevoie de 250-300 de milioane de euro de la actionari. Intrebarea esentiala este: vor veni acesti bani in Romania? Am o serioasa indoiala ca se va intampla acest lucru. Banii sunt tot mai putini si mai scumpi", a spus Constantinescu, 58 de ani, unul dintre cei mai cunoscuti manageri din asigurari.
In ultimii ani actionarii companiilor de asigurari au pompat sute de milioane de euro in piata, bani pe care nu se stie cand ii vor recupera, multe companii avand in continuare pierderi masive. "Anul trecut majorarile totale de capital au fost de 998 mil. lei (271 mil. euro). In prezent nu exista pe piata companii care sa aiba marja de solvabilitate la limita", a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Seful Allianz-Tiriac se asteapta ca asiguratorii sa incheie anul 2008 cu pierderi nete din activitatea de asigurari de peste 100 de milioane de euro, ceea ce ar insemna o crestere de 30% fata de rezultatul din 2007 si ar aduce al treilea an consecutiv de pierderi nete pentru piata.
"Ma astept la pierderi mai mari decat in 2007. Daca se aplica corect calculul rezervelor pe care trebuie sa le constituie asiguratorii, pierderile vor fi de cel putin 100 de milioane de euro. Daca actionarii nu aduc bani, este posibil sa vedem si falimente", explica el.
Anul 2009, spune Constantinescu, va reprezenta momentul adevarului pentru multe companii de asigurari, deoarece pana acum mare parte din acestea s-au bazat pe cresterea incasarilor curente pentru a putea plati despagubirile clientilor, nu pe rezerve, asa cum ar fi trebuit.
"Piata a mers pana acum pe subscrieri de cash-flow, adica din incasarile curente se plateau daunele care apareau, si a fost bine atata timp cat erau cresteri de doua cifre. Dar anul acesta primele scad si este foarte posibil ca asiguratorii sa nu isi poata acoperi din acestea obligatiile din trecut", afirma Constantinescu.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO