Bănci și Asigurări

Asigurătorii au pus deoparte 1,5 miliarde de lei pentru plata daunelor pe poliţe RCA

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

03.10.2014, 00:00 109

Companiile locale de asigurări aveau la finalul lunii iunie rezerve de daune avizate pe segmentul poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) în valoare de 1,45 miliarde de lei (330 mil. euro), cu 15% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi rezervele de daune neavizate au crescut cu 15% şi au ajuns la peste 900 milioane de lei.

Creşterea nivelului rezervelor, unul dintre punctele slabe ale asigurătorilor, vine în condiţiile unei supravegheri mult mai atente din partea autorităţii de reglementare (ASF), dar şi în contextul în care valoarea daunelor achitate în primul semestru a crescut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la peste un miliard de lei. Asigurătorii au achitat totuşi cu 9% mai puţine dosare decât în 2013, respectiv circa 180.000. Astfel, dauna medie a crescut şi s-a apropiat de nivelul de 7.000 de lei.

Creşterea vine pe fondul unui număr tot mai mare de despăgubiri pe segmentul vătămărilor corporale şi daunelor morale. Acestea au ajuns la 277 milioane de lei, cu 70% peste nivelul din intervalul ianuarie-iunie 2013, şi reprezintă mai mult de un sfert din despăgubirile totale. Frecvenţa daunelor în cazul asigurărilor auto obligatorii (RCA) din piaţa locală este printre cele mai mari din Europa, una din şapte maşini asigurate provocând o daună. Vânzările de poliţe RCA reprezintă circa o treime din piaţa locală de asigurări, primele subscrise în primul semestru fiind de 1,33 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO