Bănci și Asigurări

​Asigurătorii au sesizat Comisia Europeană cu privire la plafonarea tarifelor la RCA

​Asigurătorii au sesizat Comisia Europeană cu privire...

Autor: Anelis Baciu

03.11.2016, 12:08 353

Asociaţia profesională a companiilor locale de asigurări (UNSAR) a sesizat Comisia Europeană cu privire la introducerea tarifelor maximale la poliţele auto obligatorii (RCA), existând premisele ca România să fie sancţionată pentru încălcarea legislaţiei comunitare în materie de concurenţă.

„Ca urmare a aprobării de către Guvern a tarifelor plafonate pentru poliţa de asigurare obligatorie auto, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) îşi reafirmă intenţia de a acţiona pe toate căile posibile pentru ca reglementările specifice acestui domeniu să respecte cadrul legislativ existent atât la nivel naţional, cât şi european. UNSAR a sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE şi ale Tratatului de funcţionare al Uniunii Europene”, au transmis reprezentanţii UNSAR.

Asigurătorii susţin că potrivit normelor europene, atât plafonarea unor tarife în absenţa unui sistem general de control al preţurilor, cât şi posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protecţie pentru o anumită industrie sunt interzise.

Având în vedere faptul că România nu are un sistem general de control al preţurilor, este imposibil din punct de vedere legal să aibă un cadru care să se refere strict la piaţa de asigurări. Mai mult, modul în care au fost emise aceste reglementări conduce la ideea că această măsură a fost luată doar pentru a răspunde la presiunile transportatorilor, invocându-se o situaţie de criză în piaţă. Această criză nu a putut fi fundamentată economic, printr-o analiză financiară solidă a pieţei de transporturi din România”, a afirmat reprezentanţii UNSAR.

Asigurătorii sunt nevoiţi să emită poliţe RCA respectând tarifele maximale calculate de ASF începând cu jumătatea acestei luni. În cazul în care compa­ni­ile de asigurări nu vor respecta ta­rifele maximale şi vor emite poliţe pes­te nivelul maxim vor primi amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 50.000 de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO