Bănci și Asigurări

Asigurătorii din UNSAR pierd 8,7% la primele subscrise

Autor: Adrian Dumitrache

17.08.2011, 00:02 153

Subscrierile membrilor asociaţiei naţionale a asigurătorilor au scăzut cu 8,7% în primele şase luni, la 3,3 miliarde de lei, pe fondul reducerii cu 12% a veniturilor din asigurări generale, a anunţat Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Membrii UNSAR au o pondere de circa 80% în totalul subscrierilor la nivelul pieţei.

"Dacă la nivelul întregii pieţe, tendinţa este de scădere, analiza celor două linii principale de subscriere, asigurările generale, respectiv cele de viaţă, confirmă trendul diferit înregistrat de acestea în perioada de raportare. Astfel, la jumătatea anului în curs asigurările generale au scăzut cu 12% faţă de primul semestru din 2010. Principalele linii de business care au contribuit la scăderea înregistrată sunt RCA şi Carte Verde (-25%), în principal ca urmare a reducerii tarifelor de primă şi poliţele CASCO (-17%), rezultat al prăbuşirii vân­zărilor de automobile noi pe fondul crizei economice."

La polul opus, creşteri au înregistrat asigurările pentru bunuri şi clădiri (property), cu un plus de 23%, evoluţie susţinută de poliţele obligatorii de locuin­ţe, care au influenţat pozitiv şi vânzările de asigurări facultative de locuinţe.

În privinţa despăgubirilor, asigurătorii au achitat pe segmentul asigurărilor generale suma de 1,8 miliarde de lei, la care se adaugă rezerva de daune avizată de circa 1,4 mld. lei. "Deşi sumele plătite de asigurători au scăzut cu circa 8% pe fondul reducerii volumului de prime subscrise, rata daunei, respectiv rata daunei combinată la nivelul portofoliilor membrilor UNSAR, se menţine la un nivel ridicat, în special pe liniile de asigurări auto (CASCO, RCA)."

În perioada analizată, asigu­rările de viaţă şi-au menţinut trendul uşor ascendent înregistrat şi în anii 2009-2010, subscrierile depă­şind 732 de milioane de lei, în creş­tere cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

În prezent, asociaţia naţională a asigurătorilor numără 22 de membri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO