Bănci și Asigurări

Asigurătorii locali au vândut în străinătate poliţe de 171 milioane de lei în şase luni

Asigurătorii locali au vândut în străinătate poliţe de 171 milioane de lei în şase luni
02.10.2015, 00:00 109

Companiile locale de asigurări au vândut în perioada ianuarie-iunie 2015 poliţe în valoare de 171 milioane de lei (38 mil. euro) în ţările membre ale Uniunii Europene, adică 4% din afacerile totale, potrivit datelor agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Primele subscrise în străinătate au luat un avânt de circa 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Companiile de asigurări locale operează pe 12 pieţe externe pe baza paşaportului european privind libera circulaţie a serviciilor sau prin sucursale proprii. Cea mai mare parte a veniturilor externe vin de pe pieţele din Italia şi Ungaria.

Pe piaţa din Italia operează compania City Insurance, un jucător de talie medie cu afaceri concentrate în zona asigurărilor de garanţii. City a subscris în străinătate prime în valoare de 38 milioane de lei, de aproape trei ori mai mult decât în primul semestru al anului trecut. Şi asigurătorul LIG vinde poliţe în Italia, în primul semestru subscrierile situându-se la 45 milioane de lei. Vânzările din Ungaria în valoare de 50 de milioane de lei au fost înregistrate de compania Astra, în cazul căreia ASF a cerut deschiderea procedurii de faliment.

Astra are o sucursală la Budapesta din 2010. Astra, LIG şi City Insurance sunt companiile cu cele mai mari volume de prime subscrise în străinătate. Printre companiile de asigurări locale care subscriu şi în alte ţări europene se numără Onix Asigurări, Forte Asigurări, Asito Kapital şi ABC Asigurări. Asigurătorii şi-au diversificat pieţele externe, astfel că dacă în 2008 vindeau asigurări pe doar trei pieţe europene - Italia, Belgia şi Slovenia - în prezent au ajuns să fie prezente în 12 ţări din UE. Anelis Baciu

 
AFACERI DE LA ZERO