Bănci și Asigurări

Asigurătorii plătesc o daună RCA la fiecare şapte maşini din o sută

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

30.09.2014, 00:00 138

Frecvenţa daunelor în cazul asigurărilor auto obligatorii (RCA) din piaţa locală este printre cele mai mari din Europa de vreme ce acest indicator se menţine la 7%, nivel depăşit doar în Turcia, Marea Britanie sau Cipru, potrivit unui studiu realizat de UNSAR (asociaţia profesională a asigurătorilor locali). Practic, la fiecare 100 de autovehicule asigurate şapte înregistrează o daună acoperită printr-o poliţă RCA.

În Italia, spre exemplu, ţară unde dauna medie este la un nivel similar cu al celei din România, frecvenţa este de 6%, în timp ce în Ungaria frecvenţa daunalităţii este mult mai redusă, de numai 3%. Frecvenţa daunelor şi creşterea valorii medii a despăgubirii sunt principalele cauze ale lipsei de profitabilitate în cazul asigurărilor RCA.

Rata combinată înregistrată pe piaţa locală (indicatorul care măsoară gradul de profitabilitate al activităţiii de subscriere - n.red.) are cel mai mare nivel din Europa, situându-se la 130%. O valoare a ratei combinate de peste 100% înseamnă pierdere pentru asigurători. Un nivel apropiat mai este întâlnit în Turcia. Pe de altă parte, în Italia sau Croaţia indicatorul se situează la sub 100%, ceea ce înseamnă că vânzările de RCA sunt profitabile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO