Bănci și Asigurări

Asigurătorii raportează primul set complet de situaţii financiare conforme cu IFRS

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

24.06.2014, 00:04 896

Companiile de asigurări urmează să publice până la sfârşitul acestei luni primul set complet de situaţii financiare pentru anul 2013 conforme cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), cu scop informativ, iar auditorii apreciază că piaţa asigurărilor este pregătită pentru tranziţia efectivă la aceste standarde începând cu anul 2015.

Raportările IFRS sunt un „limbaj universal“ pe care orice investitor internaţional îl înţelege. Standardele IFRS - care au ca obiectiv prezentarea situaţiilor financiare într-un mod transparent, relevant şi care să asigure comparabilitatea informaţiilor la nivel internaţional - au fost implementate în România până acum în sectorul bancar şi pentru companiile listate la bursă. Sectorul bancar a fost primul care s-a aliniat la standardele internaţionale la 1 ianuarie 2012.

Contabilitatea internaţională aduce avantaje, dar şi dezavantaje, legate în principal de costurile de implementare şi o anumită incertitudine în ceea ce priveşte aplicarea unor reguli fiscale. Standardele IFRS au impus adaptarea sistemelor informatice ale băncilor şi companiilor listate, dar au avut impact şi asupra personalului şi proceselor interne, implicând costuri suplimentare, inclusiv cu serviciile de consultanţă.

Procesul de aplicare a standardelor IFRS la nivelul pieţei de asigurări a demarat încă din anul 2012, prin organizarea unui grup-pilot format din primele 10 societăţi de asigurări cu capital străin în funcţie de volumul primelor brute subscrise şi Astra Asigurări, care au parcurs un proces gradual de tran­ziţie la IFRS. Allianz-Ţiriac Asigurări, Omniasig VIG, Astra, Groupama, Asirom VIG, Generali România, Uniqua, ING Asigurări de Viaţă, BCR Asigurări de Viaţă VIG, Alico şi AXA Life Insurance sunt companiile incluse iniţial în proiectul-pilot.

„Aceste societăţi au întocmit primul bilanţ IFRS la data de 1 ianuarie 2012, urmând ca primul set complet de situaţii financiare IFRS pentru data de 31 decembrie 2013 să fie publicat până la 30 iunie 2014, cu scop informativ“, afirmă Angela Manolache, Director Advisory la firma de audit şi consultanţă KPMG România.

Recent, au fost antrenate în acest proces şi celelalte societăţi din piaţă, care au beneficiat de experienţa grupului-pilot. „Astfel, se poate spune că piaţa asigurărilor este pregătită pentru o tranziţie pe termen scurt la IFRS ca bază a contabilităţii şi cadru unic al raportării financiare, dorinţa jucătorilor din piaţă fiind aceea de a face această tranziţie cu data de 1 ianuarie 2015, având în vedere că 1 ianuarie 2016 marchează un alt moment important şi în acelaşi timp dificil pentru societăţile de asigurare, şi anume, implementarea noului cadrul prudenţial Solvency II“, apreciază specialista KPMG.

Alina Dimitriu, director executiv, Assurance, EY România spună că firmele de asigurare româneşti, fie că fac parte dintr-un grup internaţional sau nu, trebuie să ţină pasul cu evoluţiile legislative europene, şi nu numai, şi să înceapă să se pregătească pentru implementarea unor reguli tot mai stricte şi complexe.

Astfel, de exemplu, termenul pentru implementarea Solvency II se apropie şi aduce noi cerinţe de calculare a capitalului, de raportare şi, implicit, necesitatea unui proces de optimizare a capitalului bazat pe un cadru îmbunătăţit de administrare a riscului, aminteşte Alina Dimitriu.

“Toate acestea implică resurse suplimentare importante, mai ales în contextul în care o companie nu face parte dintr-un grup internaţional şi deci, nu beneficiază de sprijin în această direcţie, devenind esenţială analizarea din timp a existenţei unor sinergii între raportările pentru scopul Solvency II şi cele de raportare financiară IFRS, pentru a obţine economii de scală”, apreciază specialista EY România.

Există diferenţe foarte mari între societăţile de asigurări ce activează pe piaţa românească. Avem pe de o parte companii care fac parte din grupuri financiare multinaţionale, care raportează către grup informaţii financiare în conformitate cu IFRS. De asemenea, cele mai mari 10 societăţi de asigurare vor raporta anul acesta, pentru al doilea an, situaţii financiare întocmite în conformitate cu IFRS ca urmare a cerinţelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, privind programul de adoptare a IFRS. Restul societăţilor de asigurări care nu fac parte din cele două mari categorii menţionate anterior vor avea de întâmpinat provocări majore în procesul de tranziţie la IFRS, consideră Petr Pruner, partener audit, Deloitte România.

“Aceasta se datorează faptului că tranziţia la IFRS nu presupune doar întocmirea raportărilor financiare pe un alt format, ci presupune metode de evaluare foarte diferite atât în cazul activelor, cât şi în cazul datoriilor, prezentarea unor informaţii în notele la situaţiile financiare mult mai complexe şi mai detaliate, pregătirea continua a personalului etc. În cele mai multe cazuri tranziţia la IFRS impune schimbări semnificative la nivelul sistemelor informationale pentru a le ajusta astfel încât informaţiile rezultate să fie conforme cu cerinţele IFRS, acest exerciţiu fiind unul destul de complex şi de durată”, mai spune Pruner. 

Alexandra Smedoiu, senior manager, Consultanţă Fiscală, PwC România, a amintit că firmele de asigurări se pregătesc de câţiva ani pentru aderarea la standardele de contabilitate IFRS, o mare parte din companii (cele mari), pregatind deja raportari conform IFRS. „Din punctul nostru de vedere, termenul avansat este complet realizabil şi va oferi companiilor suficient timp pentru a pune la punct detaliile şi sistemele”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO