Bănci și Asigurări

Asigurătorii RCA au făcut profit în T1 din 2017 pentru prima dată în istoria pieţei asigurărilor şi în pofida tarifelor plafonate

Asigurătorii RCA au făcut profit în T1 din 2017 pentru...

Autor: Anelis Baciu

11.05.2017, 00:05 525
Piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) a încheiat primele trei luni ale acestui an pe profit, în condiţiile în care rata combinată, indicatorul care arată raportul dintre primele încasate pe de o parte şi daunele plătite şi cheltuieli pe de altă parte, a coborât la 97%, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
 
Intrarea ratei combinate sub nivelul de 100% este o premieră în piaţa locală de asigurări. O rată combinată de sub 100% înseamnă profit din activitatea de subscriere pentru companiile de asigurări. Diminuarea ratei combinate a fost efectul reducerii cheltuieililor, dar şi al nivelului daunelor plătite.
 
Trecerea pieţei RCA pe profit este surprinzătoare dat fiind faptul că vine în condiiţile unor tarife plafonate. În plus, ASF susţine că asigurătorii au vândut poliţele RCA la un tarif cu până la 30% mai mic decât cel maxim stabilit prin ordonanţă de urgenţă. Se pune astfel întrebarea cum de nu au reuşit asigurătorii să facă profit şi înainte de plafonare, când îşi putea stabili singuri tarifele. Companiile de asigurări s-au plâns în repetate rânduri că îngheţatarea tarifelor la poliţele RCA le va adânci pierderile oricum semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO