♦ După creşteri semnificative ale subscrierilor şi profitului, gradul de cedare în reasigurare pe zona asigurărilor generale a coborât la cel mai mic nivel din ultimii patru ani.
După rezultatele destul de bune din ultimii ani din piaţa asigurărilor, în care s-a înregistrat o creştere consistentă a volumului de prime brute subscrise şi a profitului consemnat, în primele şase luni din 2024 asigurătorii au cedat doar circa 20% din volumul de prime brute subscrise în reasigurare, păstrând aproape 80% din riscul asociat asigurărilor pe care le vând, potrivit informaţiilor publicate de ASF. Până acum gradul de cedare în reasigurare oscila între 30% şi peste 40%. Întrebarea este dacă asigurătorii au devenit foarte curajoşi în 2024 sau poate costă prea mult reasigurarea?
A păstra mai mult din portofoliu, fără a ceda în reasigurare, înseamnă şi un efort mai mare din partea asigurătorilor să facă faţă eventualelor despăgubiri. Dacă cedezi mai puţin în reasigurare, ai mai mult risc şi trebuie să fii pregătit să-l şi acoperi în caz de necesitate.
Creşterea riscului asumat se observă, de altfel, şi din zona rezervelor tehnice pe care asigurătorii le constituie. La finalul primelor şase luni din 2024, asigurătorii au pus deoparte rezerve tehnice de 11,9 mld. lei pe zona asigurărilor generale, cu 39% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.