Bănci și Asigurări

Asigurătorii sunt pesimişti: Piaţa scade cu două cifre şi am putea să vedem inclusiv falimente

Asigurătorii sunt pesimişti: Piaţa scade cu două cifre şi am putea să vedem inclusiv falimente

Autor: Ciprian Botea

01.02.2011, 23:50 49

"În 2011 ar trebui să vedem nişte companii de asigurare caredispar şi nu doar societăţi care nu contează din punctul de vedereal cotei de piaţă. Dacă nu vom vedea falimente, vom vedea măcarsocietăţi plasate sub supraveghere specială", a declarat CristianConstantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Asigurătorilor dinRomânia (UNSAR), la un seminar organizat de Media XPRIMM.

El se aşteaptă ca în scenariul cel mai optimist piaţa să scadăcu 5% în 2011, pe fondul reducerii cu 20% a tarifelor poliţelorauto. La începutul anului trecut, oficialii companiilor deasigurări se aşteptau la o scădere medie cu 5-10% a segmentului deasigurări generale în 2010, previziune confirmată de rezultate lanouă luni, când primele brute subscrise s-au comprimat cu 6,8%,până la 5,1 miliarde lei (1,2 mld. euro).

Asigurările auto vor dezamăgi

Perspectiva unor încasări mai mici din vânzarea poliţelor autoîl determină şi pe Radu Mustăţea, preşedintele directoratului AstraAsigurări, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor, săestimeze că primele din asigurări generale vor scădea cu cel puţin10% anul acesta. "Cred că vom avea o scădere cu două cifre a pieţeide asigurări, în contextul în care asigurările auto obligatoriis-au redus dramatic de la începutul anului. Scăderea primei mediila asigurările de răspundere civilă auto este de 20-25%".

În încercarea de a-şi păstra clienţii sau de a câştiga cotă depiaţă companiile de asigurări au redus semnificativ tarifelepoliţelor RCA, un segment care reprezintă peste o treime din piaţaasigurărilor generale. Piaţa de asigurări este dependentă înproporţie de 70-80% de poliţele auto, astfel că asigurătoriiaşteaptă acum reluarea creditării.

"În lipsa susţinerii vânzărilor de autovehicule prin leasing saucredit, segmentul poliţelor auto va trage piaţa de asigurări în josşi în acest an. În cel mai bun caz, primele brute subscrise vorstagna sau vor înregistra o scădere uşoară", comentează Rangam Bir,directorul general al Allianz-Ţiriac, a doua companie din piaţădupă valoarea primelor brute subscrise.

Mai pesimist este Alin Bucşa, şeful Euroins, o companie din topzece controlată de bulgarii de la Eurohold, care vede o reducere cu10-15% a primelor brute subscrise din asigurări generale în 2011.Bucşa se aşteaptă ca piaţa asigurărilor să reacţioneze cu oîntârziere de 6-12 luni la ieşirea economiei din recesiune.

În ciuda dificultăţilor din prezent, asigurătorii spun totuşi căpe termen lung piaţa locală are un potenţial foarte mare dedezvoltare. "Noi vedem perspective pe termen lung pe această piaţă.Estimăm că în şase - zece luni investiţiile în economie se vorrelua. Următoarea etapă va fi revenirea creditării, pe care nu ovedem posibilă mai devreme de sfârşitul lui 2011", consideră OliviuStoica, preşedintele directoratului Uniqa Asigurări. Stoicaestimează o scădere a primelor brute subscrise pe asigurărigenerale cuprinsă între 5 şi 10%.

Pe o evoluţie similară mizează şi Radu Manoliu, directorulgeneral adjunct al Credit Europe Asigurări, dar şi James Grindley,directorul general al Certasig.

Presiune pe asigurările de locuinţe

Manoliu spune că o presiune semnificativă asupra afacerilorasigurătorilor va veni şi din direcţia asigurărilor delocuinţe.

"Acest segment a fost afectat de modificările legislativefrecvente. Pe lângă subminarea proiectului asigurării obligatorii alocuinţelor, oamenii au rămas cu impresia că o poliţă facultativăar trebui să coste 20 de euro şi acum vedem o presiune pusă peasigurători pentru a scădea cotele de primă", a declarat oficialulCredit Europe.

James Grindley precizează că, pentru a obţine profit, Certasigse va concentra anul acesta pe asigurări maritime, de aviaţie şi derăspundere profesională, segmente cu o rată scăzută dedaunalitate.

Cel mai probabil asigurătorii au încheiat şi anul 2010 cupierderi, apreciază Cristian Constantinescu, ceea ce va forţaacţionarii să opereze noi majorări de capital, ceea ce în multecazuri nu va mai fi posibil. "În ultimii trei ani, acţionariicompaniilor de asigurări au adus sute de milioane de euro lacapital pentru a acoperi pierderile acestora. Piaţa este pepierdere de şase ani şi nu cred că 2010 va face excepţie."

O presiune suplimentară asupra profiturilor asigurătorilor afost exercitată anul trecut şi de majorarea TVA, care s-a reflectatdirect în costul daunelor, în condiţiile în care companiile deasigurări nu sunt înregistrate în scopuri de TVA şi sunt asimilateconsumatorilor finali.

În 2009, companiile de asigurări au avut pierderi totale de 103milioane lei, în contextul în care profiturile cumulate alesocietăţilor care au încheiat pe plus au însumat 315 milioane leişi pierderile celor care au încheiat pe minus au totalizat 418milioane lei, arată datele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor(CSA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO