Bănci și Asigurări

Asigurătorii trebuie să menţină din 2015 tarifele RCA neschimbate timp de un an

Asigurătorii trebuie să menţină din 2015 tarifele RCA neschimbate timp de un an

Foto: Shutterstock

Autor: Andra Oprescu

07.11.2014, 00:04 626

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) interzice companiilor de asigurări să schimbe tarifele de primă RCA în mai puţin de 12 luni de la ultima modificare. În plus, primele vor fi stabilite astfel încât să poate fi acoperite toate obligaţiile contractuale, iar eventualele pierderi nu vor putea fi acoperite din alte forme de asigurare. Norma RCA va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie.

„Asigurătorii vor avea obligaţia să efectueze analize trimestriale privind nivelul cheltuielilor de achiziţie înregistrate şi să adopte măsurile care se impun pentru a asigura concordanţa politicilor de achiziţie cu obligaţiile asumate prin poliţele încheiate. ASF îşi rezervă dreptul ca, pe baza analizei in­di­catorilor raportaţi, în scopul protejării asiguraţilor sau păgubiţilor, să intervină prin limitarea comisionului de intermediere“, a spus Cornel Coca Constan­ti­nescu, prim-vicepreşedinte ASF.

Iniţial, proiectul de normă ASF prevedea li­mitarea comisioanelor plă­tite de asigurători bro­kerilor care intermediază poliţe RCA la nivelul de 10%.

Potrivit noilor regle­mentări, intermediarii vor avea obligaţia de a încasa prima de asigurare pentru RCA direct în contul asigurătorului, iar în cazul plăţilor în numerar să vireze integral în contul societăţii de asigurare prima încasată aferentă poliţelor RCA în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării.

Norma RCA face parte dintr-un set de trei măsuri prudenţiale adoptat de ASF cu impact direct asupra solidităţii industriei asigurărilor, predictibilităţii tarifelor RCA şi protecţiei consumatorilor de servicii financiare nonbancare.

„Este posibil să ne aşteptăm şi la alte norme în viitor“, a atras atenţia Coca Constantinescu.

În prezent, tarifele practicate variază foarte mult  în funcţie de compania aleasă, ceea ce face ca o poliţă RCA încheiată de acelaşi şofer, pentru aceeaşi maşină, să coste şi de la simplu la triplu.

O poliţă costă, în medie, circa 500 de lei, în timp ce dauna medie este de 6.900 de lei. Un asigurător trebuie să vândă, în medie, 14 poliţe de asigurare auto obligatorie (RCA) pentru a acoperi o daună, în creştere de la 12 poliţe anul trecut.

AFACERI DE LA ZERO