Bănci și Asigurări

Asigurătorii trebuie să vină cu capital şi fonduri suplimentare de 360 mil. lei până la finalul anului

Asigurătorii trebuie să vină cu capital şi fonduri...

Autor: Anelis Baciu

21.08.2015, 00:03 101

Acţionarii Euroins, Asirom, Carpatica şi EximAsig trebuie să aducă fonduri suplimentare la capital în valoare de 365 milioane de lei (82 mil. euro), până la finalul acestui an, ca urmare a cerinţelor Autorităţii de Su­pra­veghere Financiară (ASF), formulate ca urmare a rezultatelor exerciţiului de analiză a bilanţului (BSR).

Asigurătorii care au participat la analiza ASF au fost obligaţi să depună până pe 4 august un plan de mă­suri pentru corectarea deficienţelor scoase la iveală de auditori.

Euroins, companie deţinută de grupul bulgar Euro­hold, are nevoie de cea mai mare injecţie de capital, de peste 200 mil. lei. Planul propus de asigurător a fost respins de ASF pe motiv că măsurile prezentate sunt insuficiente pentru a remedia problemele, iar un nou set de acţiuni este aşteptat pe masa autorităţii. Euroins a propus două majorări de capital social de câte 100 mil. lei, până finalul lunii decembrie a acestui an, respectiv până la ju­mătatea anului viitor, precum şi un nou contract de reasigurare pe segmentul asigurărilor obligatorii (RCA).

„Din analiza aspectelor menţionate a fost evidenţiat faptul că termenele propuse de societate în calendarul majorărilor de capital social depăşesc termenul de 3 luni de la data publicării rezultatelor exerciţiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totală prezentată de companie în acest calendar de majorări este insuficientă pentru restabilirea atât a deficitului de capitaluri proprii (Solva­bili­tate I), cât şi a fondurilor proprii (Solvabilitate II)“, spun oficialii ASF.

ASF a cerut măsuri suplimentare şi pentru Carpatica Asig, deşi asigurătorul se află deja în redresare financiară pe bază de plan. Astfel, compania controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, a promis majorarea capitalul cu 2,5 mil. lei până la finalul lunii august, încasarea părţilor sociale cesionate către acţionari, în valoare de 2,7 mil. lei, începând cu luna septembrie a acestui an şi atragerea unui împrumut subordonat de cel puţin 30 mil. lei. Tot­odată, Carpatica Asig s-a angajat să scurteze periodă de atragere a unui investitor strategic, iar până la jumătatea lunii decembrie să încheie tranzacţia cu acesta.

Un aport suplimentar la capital de 110 milioane de lei este aşteptat până la finalul acestei luni şi la Asirom, companie aflată în portofoliul grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG), în timp ce statul trebuie să verse 20 de milioane de lei la capitalul EximAsig până la 15 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO