Bănci și Asigurări

Asigurătorii trebuie să vină cu produse noi pe piaţă. Creşterea va veni din segmentele neexploatate până acum

Ziarul Financiar împreună cu Omniasig au organizat o conferinţă la Iaşi în cadrul căreia specialişti din asigurări şi reprezentanţi ai autorităţilor şi companiilor din Moldova au dezbătut problemele şi soluţiile pentru dezvoltarea businessului cu asigurări în regiune

Ziarul Financiar împreună cu Omniasig au organizat o conferinţă la Iaşi în cadrul căreia specialişti din asigurări şi reprezentanţi ai autorităţilor şi companiilor din Moldova au dezbătut problemele şi soluţiile pentru dezvoltarea businessului cu asigurări în regiune

Autor: Anelis Baciu

13.11.2015, 00:07 574

„Avem de a face cu un cerc vicios. Spunem că o problemă în calea creşterii în asigurări este lipsa veniturilor populaţiei, însă companiile ar trebui să vină cu produse noi. Nimeni nu se gândea acum 20 de ani la asigurări de viaţă, nimeni nu se gândea la a doua pensie, cu toate acestea astfel de produse au fost puse pe piaţă şi sunt cumpărate. Este loc de creştere şi pe segmentele tradiţionale, dar creşterea va veni din zone noi, precum asigurările de sănătate, asigurările împotriva riscului de neîncasare a creanţelor“, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

El spune că acţiunile din ultimul an ale ASF şi ieşirea din piaţă a jucătorilor cu probleme financiare arată că piaţa locală de asigurări trece printr-un proces de curăţare şi reaşezare care nu face altceva decât să dea o nouă dinamică, un nou suflu jucătorilor corecţi.

„Ieşirea din piaţă a asigurătorilor cu probleme financiare nu înseamnă restrângerea pieţei, dimpotrivă, dă un nou suflu pentru jucătorii care vor şi îşi fac treaba cum trebuie. Piaţa intră în normalitate, iar creşterea vine din normalitate. Piaţa se reaşază şi trebuie să vă obişnuiţi cu acest lucru“, a adăugat Mişu Negriţoiu.

Mihai Tecău, CEO al Omniasig, spune că intrarea asigurătorilor pe alte segmente, precum asigurările împotriva riscului comercial de plată, nu se poate realiza fără o evaluare corectă a riscurilor, a frecvenţei şi a dimensiunii daunelor de către asigurători.

„Trebuie să evaluăm corect riscul şi frecvenţa despăgubirilor, pentru că o frecvenţă ridicată poate însemna daune mari care ar putea depăşi capacitatea de plată a asigurătorilor“, a explicat Tecău. Asigurările împotriva riscului de neplată au fost ocolite de unii asigurători după criză, din cauza problemelor financiare importante cu care

s-au confruntat companiile. Odată cu însănătoşirea mediului de business şi odată cu reducerea numărului de insolvenţe însă, acest tip de asigurare se poate dezvolta.

„Asigurarea pentru riscul de neîncasare a creanţelor ne-ar fi necesară. În prezent nu avem o astfel de poliţă, am făcut practic autoasigurare. Antibiotice Iaşi are poliţe de asigurare a garanţiilor depuse la bănci, asigurări auto pentru cele 170 de maşini care compun flota auto, asigurări de răspundere managerială“, a declarat Paula Coman, directorul economic al producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi, cu afaceri de 320 milioane de lei (72 mil. euro) anul trecut.

Pe de altă parte, se aşteaptă ca piaţa asigurărilor de sănătate să ia un avânt considerabil în anii următori, fiind impulsionată  de majorarea deductibiliăţii fiscale de la 250 de euro la 400 de euro atât la angajator, cât şi la angajat. Tot mai multe companii s-au arătat interesate de includerea poliţelor de sănătate printre benefiiciile oferite angajaţilor lor, iar asigurătorii promovează mult mai mult aceste produse.

„Segmentul poliţelor de sănătate are cel mai mare potenţial de creştere pentru asigurători, iar majorarea limitei de deductibilitate fiscală începând de anul viitor va relansa această piaţă“, a declarat Răzvan Vulcănescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Potrivit acestuia, creşterea deductibilităţii va avea două efecte majore: creşterea numărului de asiguraţi la circa 2 milioane în următorii patru ani şi creşterea primei medii.

„Ne aşteptăm la 2 milioane de persoane asigurate printr-o poliţă de sănătate în următorii patru ani şi estimăm că o treime din numărul de poliţe vor avea o primă anuală de

400 de euro. Cheltuielile de la bugetul de stat prin majorarea deductibilităţii sunt extrem de mici în comparaţie cu beneficiile. Impactul asupra bugetului este de numai 0,03%“, a completat Răzvan Vulcănescu.

Companiile de asigurări au subscris prime de numai 70 de milioane de lei din poliţele de sănătate anul trecut, însă specialiştii estimează o creştere anuală de 20-25% a vânzărilor în perioada următoare.

Economia din Moldova are potenţial, însă are nevoie de investiţii, iar investiţiile nu vor veni dacă nu se fac drumuri. Economia celor opt judeţe din Moldova şi implicit piaţa de asigurări din regiune nu vor atinge potenţialul maxim de dezvoltare, iar investitorii nu vor veni aici atât timp cât nu va exista infrastructura de transport care să facă legătura dintre partea de nord-est şi vestul ţării, a afirmat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. „Avem resurse de creştere, avem un pol universitar foarte bun, însă nu ne putem dezvolta fără o autostradă care să ne lege de vest. Autostrada Iaşi - Târgu-Mureş nu e un moft, e o strictă necesitate, de vreme ce exporturile se îndreaptă către vest“, a explicat Paul Butnariu. Potrivit acestuia, economia Moldovei a reuşit să recupereze din terenul pierdut în criză, iar cifra de afaceri a tuturor firmelor din regiune va ajunge anul acesta la nivelul din 2008. „Industria a crescut cu 20% anul acesta comparativ cu 2008, sectorul IT-ul cu 25%.  Pe de altă parte construcţiile au scăzut cu 25%, iar serviciile cu 15%. Suntem într-o zonă în care recuperăm. Asigurătorii ar putea să contribuie la dezvoltarea pieţei prin diversificarea ofertei şi prin plierea pe nevoile mediului de business“, a completat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Preşedintele ASF Mişu Negriţoiu s-a întreţinut cu participanţii la conferinţa organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Omniasig

Ce au spus participanţii la conferinţă

 

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF:

♦ Ieşirea din piaţă a asigurătorilor cu probleme dă un nou suflu jucătorilor care îşi fac treaba cum trebuie. Retragerea societăţilor în dificultate nu înseamnă o scădere a subscrierilor, dimpotrivă. Creşterea vine din normalitate.

♦ Nu mai e loc de ocolit regulile în piaţa de asigurări. Cine face business sănătos oferă produse de calitate clienţilor şi plăteşte daunele ca în business, cine nu, nu.

♦ Oamenii trebuie să primească ce au contractat, nu e loc de negociere.

♦ Tarifele RCA pentru transportatori intră în normalitate. Nu mai putem compara preţurile cu cele pe care le avea Astra (...) Astra nu mai există. Trebuie să fie o responsabilitate în piaţă. Dacă dai puţin pe asigurare, puţin o să fie prin despăgubire.

♦ Brokerii nu îşi mai pot face treaba cu o jumătate de măsură. Încep să se reaşeze lucrurile şi în piaţa de brokeraj.

 

Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi:

Avem resurse de creştere, avem un pol universitar foarte bun, însă nu ne putem dezvolta fără o autostradă care să ne lege de vest. Autostrada Iaşi - Târgu-Mureş nu e un moft, e o strictă necesitate, de vreme ce exporturile se îndreaptă către vest. Economia Moldovei a reuşit să recupereze din terenul pierdut în criză, iar cifra de afaceri a tuturor firmelor din regiune va ajunge anul acesta la nivelul din 2008. Industria a crescut cu 20% anul acesta comparativ cu 2008, sectorul IT-ul cu 25%.  Pe de altă parte, construcţiile au scăzut cu 25%, iar serviciile cu 15%. Suntem într-o zonă în care recuperăm. Asigurătorii ar putea să contribuie la dezvoltarea pieţei prin diversificarea ofertei şi prin plierea pe nevoile mediului de business.

 

Mihai Tecău, CEO Omniasig:

În orice zonă a ţării asigurările fac parte din procesul de dezvoltare economică, iar piaţa de asigurări se dezvoltă direct proporţional cu economia.

Piaţa de asigurări din Moldova are un imens potenţial, dacă ne uităm la indicatorii specifici acestei industrii. O să promovăm asigurările, pentru că în orice zonă a ţării asigurările fac parte din procesul de dezvoltare economică.

 

Paula Coman, directorul economic al Antibiotice Iaşi:

Asigurarea pentru riscul de neîncasare a creanţelor ne-ar fi necesară. În prezent nu avem o astfel de poliţă, am făcut practic autoasigurare. Antibiotice Iaşi are poliţe de asigurare a garanţiilor depuse la bănci, asigurări auto pentru cele 170 de maşini care compun flota auto, asigurări de răspundere managerială.


 

Ce spun autorităţile locale

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi şi Daniel Mătăsaru, viceprimarul municipiului Iaşi

Cel mai mare sector economic din judetul Iaşi este cel al construcţiilor, urmat de textile, industria de restaurante şi cea a componentelor auto. O notă distinctă a judetului Iaşi este că pariază pe sectorul IT şi industriile creative şi are în acest domeniu susţinerea unui centru universitar puternic. Circa 7.000 de persoane lucrează în sectorul IT. În ceea ce priveşte piaţa de asigurări, am identificat potenţial de dezvoltare pe segmentul asigurărilor facultative de locuinţe pe segmentul asigurărilor de credit comercial. În primele nouă luni ale anului numărul autorizaţiilor de construcţie pentru clădirele rezidenţiale a crescut cu 19% şi a ajuns la 1.230. Aceste cifre indică clar că există potenţial de creştere pe nişa asigurărilor facultative. Potenţial de creştere este şi pe zona poliţelor de credit comercial, având în vedere că România este fruntaşă la numărul de insolvenţe“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO