Bănci și Asigurări

Asiguratorii Vienna Insurance Group au obtinut un profit brut de 57 mil. euro

01.04.2009, 17:11 46
Companiile de asigurari detinute de austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) - Omniasig, Omniasig Life, Asirom si Unita (vanduta la sfarsitul anului trecut) - au obtinut un profit brut de 57,5 milioane de euro in 2008, de aproape 13 ori mai mare decat rezultatul din 2007, potrivit datelor publicate de grup.
Cea mai mare parte din acest profit se datoreaza vanzarii Unita, la care Omniasig detinea 55% din actiuni, catre grupul austriac Uniqa. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa surse din piata o estimeaza la cel mult 190 de milioane de euro.
La consolidarea rezultatelor grupului au fost luate in calcul rezultatele financiare ale Unita doar din primul semestru, avand in vedere ca in a doua jumatate a anului VIG a vandut compania. De asemenea, nu au fost luate in calcul rezultatele BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, companii preluate de VIG de la Erste cu 244 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut.
Primele brute subscrise de Omniasig, Omniasig Life, Asirom si Unita (doar in primul semestru) au fost de 608,2 milioane de euro anul trecut, in crestere cu 47% comparativ cu 2007. Pe segmentul asigurarilor generale, primele au urcat cu 42%, pana la 569,2 milioane de euro, in timp ce pe segmentul asigurarilor de viata subscrierile au crescut cu 187%, ajungand la 39 de milioane de euro. In 2008 in grupul VIG au vandut asigurari de viata companiile Omniasig Life, specializata pe acest segment, si Asirom, care vinde in principal asigurari generale.
Vienna Insurance este cel mai mare grup de asigurari de pe piata locala. La sfarsitul anului trecut, austriecii si-au consolidat pozitia pe piata prin achizitia diviziei de asigurari a BCR, in cadrul unei tranzactii regionale prin care au preluat operatiunile de asigurari ale Erste. BCR Asigurari este specializata pe segmentul asigurarilor generale, ocupand a cincea pozitie pe aceasta piata in 2008, cu prime brute subscrise de 147,7 milioane de euro. BCR Asigurari de Viata a ocupat locul trei pe piata de profil, cu subscrieri de 43,5 milioane de euro. Principalii competitori ai VIG pe piata locala sunt grupul german Allianz, care detine liderul pietei asigurarilor, Allianz-Tiriac, si grupul francez Groupama, care controleaza trei asiguratori - Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia - pe care i-a cumparat in 2007 si 2008 cu peste 450 de milioane de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO