Bănci și Asigurări

Asirom se asteapta sa treaca pe profit dupa doi ani de pierderi

08.06.2009, 16:08 48

Asirom, a treia companie din piata asigurarilor, estimeaza ca va obtine anul acesta profit, potrivit directorului general, Boris Schneider, dupa ce in 2007 si 2008 asiguratorul a inregistrat pierderi cumulate de circa 28 de milioane de euro.

"Obiectivul nostru pentru anul acesta este profit, profit, profit. Dupa primul trimestru avem deja un profit de cateva milioane de euro. Pentru anul acesta ne-am bugetat un castig substantial si o rata combinata de sub 100%", afirma Schneider.
Rata combinata (combined ratio) este unul dintre cei mai importanti indicatori din asigurari si arata profitabilitatatea politelor vandute. Acest indicator se calculeaza ca raport dintre valoarea daunelor platite plus costul de achizitie a politelor (comisioanele brokerilor si ale agentilor) plus costurile administrative si valoarea primelor incasate. Daca acest raport depaseste 100%, vanzarea de asigurari este neprofitabila, deoarece costurile depasesc incasarile. In cazul Asirom, rata combinata este in prezent de peste 99%, iar seful companiei spune ca intentioneaza sa o reduca la 97%.
Asirom a estimat si pentru anul trecut un profit de 7 milioane de euro, dar a obtinut in final o pierdere de 18,4 milioane de euro. "Rezultatul este artificial, cauzat de cresterea rezervelor", explica Schneider. Mai exact, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a schimbat la mijlocul anului trecut regulile cu privire la provizioanele realizate de asiguratori pentru politele auto RCA (raspundere civila obligatorie).
In urma acestei schimbari, mai multe companii de asigurari au raportat pierderi pentru 2008, din cauza cresterii costului provizioanelor.
Pe standardele internationale de raportare financiara (IFRS), Asirom a obtinut profitul bugetat pe anul trecut, spune Schneider, deoarece in acest caz provizioanele au fost tratate diferit.
Asirom face parte din grupul austriac Vienna Insurance, care mai detine pe piata locala companiile Omniasig, BCR Asigurari, BCR Viata si Omniasig Asigurari de Viata. La nivel de grup, Vienna Insurance detine primul loc pe piata romaneasca de asigurari.
In primul trimestru, Asirom a inregistrat prime brute subscrise de circa 206 milioane de lei (48,3 milioane de euro), in scadere cu 13% comparativ cu primele trei luni din 2008, clasandu-se pe locul trei pe toata piata si pe pozitia a patra pe segmentul de asigurari generale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO