Bănci și Asigurări

Asociaţiile de consumatori din zona financiar-bancară dezaprobă Ordonanţa Guvernului care vizează suspendarea ratelor

Asociaţiile de consumatori din zona financiar-bancară...

Autor: Andreea Tobias

27.03.2020, 09:39 64

Asociaţiile reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare şi avocaţi specializaţi în protecţia drepturilor consumatorilor dezaprobă Ordonanţa Guvernului care vizează suspendarea ratelor.

Asociaţiile reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare împreună cu avocaţii specializaţi în protecţia drepturilor consumatorilor critică actul normativ adoptat de către Guvern, în forma publicată în mass-media, care citează surse oficiale, confirmată de declaraţiile ulterioare ale ministrului Finanţelor Publice, se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX.

„În opinia noastră, măsurile luate de Guvern nu sprijină în mod real debitorii, acordă beneficii substanţiale băncilor şi instituţiilor financiare nebancare şi sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse din proprie iniţiativă de anumiţi finanţatori. În calitate de reprezentanţi ai consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare, ne vedem obligaţi să vă aducem la cunoştinţă mesajele de nemulţumire primite din partea debitorilor persoane fizice şi să tragem un puternic semnal de alarmă asupra măsurilor adoptate de către Guvern în privinţa suspendării ratelor la credite pentru persoanele fizice”, se arată în comunicat.

În opinia asociaţiilor reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare şi a avocaţilor specializaţi în protecţia drepturilor consumatorilor, ordonanţa de urgenţă sprijină mai degrabă sistemul financiar-bancar în loc să îî ajute mai mult pe împrumutaţi, „asigurând un climat vădit de dezechilibru într-un context economic şi aşa extrem de dificil”, reflectat în principal de următoarele aspecte:

1. Împrumutaţii care înregistrează întârzieri la plata ratelor, anterior declarării stării de urgenţă în contextul pandemiei de coronavirus, nu sunt eligibili pentru a obţine suspendarea ratelor. Aşadar, un debitor care nu făcea faţă ratei lunare într-un context economic normal, trebuie, în viziunea Guvernului, să fie capabil să îşi achite rata lunară într-un context economic extrem de dificil, caracterizat prin pierderea locului de muncă şi/sau intrarea în şomaj tehnic. Pe cale de consecinţă, Guvernul nu permite redresarea debitorului într-un context de criză, ci îl ajută indirect să ajungă în faza de executare silită, cu toate consecinţele dramatice care derivă asupra familiei debitorului.

2. Executările silite şi recuperările de creanţe, cu uriaşele probleme şi abuzuri semnalate de consumatori, continuă. Reţinerea unei părţi însemnate din venitul debitorului (poprirea), respectiv vânzarea la licitaţie publică a bunurilor acestuia, chiar şi la preţuri ridicol de mici sunt în continuare permise, ordonanţa de urgenţă ignorând solicitările asociaţiilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare în legătură cu suspendarea temporară a procedurilor de recuperare de creanţe, respectiv de executare silită.

3. Guvernul generează împovărarea debitorilor prin capitalizarea dobânzilor din perioada suspendării plăţii ratelor, în interesul sistemului financiar-bancar, fapt nepermis de legislaţia în vigoare. Aşadar, pe perioada de suspendare, dobânda aferentă ratelor respective va fi introdusă în soldul rămas de rambursat, asupra noului sold (semnificativ mai mare, în unele cazuri) urmând a se aplica dobânda contractuală. Pe înţelesul tuturor, băncile şi instituţiile financiar-nebancare vor aplica dobândă la dobândă.

Mai mult, statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, cu bani de la bugetul de stat, alimentat de contribuabili, garantează dobânda capitalizată aferentă creditelor ipotecare în proporţie de 100% pentru sistemul financiar-bancar: „Aşadar, consumatorul din România (în calitate de împrumutat şi contribuabil) este văduvit direct şi indirect de anumite sume de bani, în beneficiul sistemului financiar-bancar. De menţionat că, în cazul altor acte normative recente ale Guvernului de susţinere a unor segmente ale mediului de afaceri, amânarea plăţii chiriilor şi a utilităţilor nu a fost însoţită de majorarea ulterioară a acestora”.

4. Chiar şi pentru cei care pot şi vor opta pentru accesarea acestei scheme, decizia de suspendare a ratelor rămâne la latitudinea băncii sau a instituţiei financiare nebancare. Aceasta va analiza cererea debitorului şi o va aproba în condiţiile unor norme emise în termen de 15 zile de către Ministerul Finanţelor Publice. Cel mai probabil, şi aceste norme vor fi adoptate de Ministerul Finanţelor Publice la fel cum a fost adoptată şi ordonanţa de urgenţă - împreună cu Banca Naţională a României şi cu industria bancară, fără participarea reprezentanţilor consumatorilor.

5. Măsurile anunţate de către Guvern sunt mai dezavantajoase pentru consumatori în comparaţie cu cele anunţate anterior, din proprie iniţiativă, de unii finanţatori . Este foarte probabil ca, în urma adoptării ordonanţei de urgenţă, aceştia vor renunţa la soluţiile propuse anterior şi vor aplica dispoziţiile ordonanţei de urgenţă.

6. Este neclar dacă implementarea măsurilor anunţate de către Guvern se va face prin act adiţional sau direct în temeiul legii, fiind extrem de important ca într-un asemenea context băncile şi instituţiile financiare nebancare să nu profite de vulnerabilitatea consumatorului pentru a opera şi alte modificări contractuale, astfel cum s-a întâmplat în trecut în numeroase ocazii, în detrimentul consumatorilor.

„Din păcate, ascunzându-se în spatele secretului bancar şi a GDPR, finanţatorii refuză să permită asociaţiilor consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare să îşi reprezinte membrii, fără existenţa unei procuri autentificate, chiar şi în cazul în care aceştia solicită în mod expres să beneficieze de asistenţa asociaţiilor de consumatori sau să fie reprezentati de acestea. Având în vedere cele exprimate anterior, solicităm Guvernului României să procedeze de urgenţă la revederea prevederilor actului normativ, urmată de modificarea substanţială a acestuia, cu participarea activă în procesul decizional a asociaţiilor de consumatori, pentru a asigura un echilibru de opinie şi de legiferare absolut obligatoriu la nivelul unui stat membru al Uniunii Europene”, se mai arată în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO