Bănci și Asigurări

Astăzi este mai ieftin să cumperi o bancă decât să creşti organic, spune şeful OTP

Astăzi este mai ieftin să cumperi o bancă decât să creşti organic, spune şeful OTP

Autor: Liviu Chiru

30.06.2011, 00:04 514

Pentru un grup bancar care vrea să îşi consolideze prezenţa pepiaţă a devenit mai ieftin să cumpere o bancă decât să investeascăpentru creştere organică, spune Laszlo Diosi, şeful OTP Bank,filiala locală a celui mai mare grup financiar maghiar.

"În ziua de azi, creşterea organică este împotrivaprofitabilităţii, piaţa este prea scumpă. Mai bine cumperi ceva", aspus Diosi într-o conferinţă de presă.

În condiţiile în care activele bancare cresc foarte încet, iarritmul nu va accelera semnificativ în anii următori, competiţiapentru clienţii buni este acerbă, iar lupta prin preţ (crediteieftine) nu mai poate funcţiona.

Surse din piaţă afirmă că grupul maghiar participă în competiţiapentru preluarea filialei locale a grupului britanic Royal Bank ofScotland, ală­turi de gigantul francez BNP Paribas şi două fonduride investiţii britanice. Diosi nu a comentat aceste informaţii,ară­tând că doar centrala grupului poa­te comunica pe aceastătemă.

Şeful grupului maghiar OTP, Sandor Csanyi, afirma încă dinprimăvară că are o ţintă de achiziţii în România, o bancă de taliecumparabilă cu propria filială, care are active de circa un miliardde euro.

Filiala locală a RBS are active de 1,2 miliarde de euro.

Csanyi le-a spus acţionarilor la Adunarea Generală din apriliecă singurul regret al ultimilor ani este că grupul şi-a extinsprezenţa în regiuni prin achi­ziţiile unor jucă­tori mici, iardezvoltarea acestora s-a dovedit ulterior foarte costisitoare.

"Grupul a dat dividente mai mici în ultimii ani, tocmai ca săaibă cash pentru achi­ziţii semnificative. Suntem dispuşi săcum­părăm şi portofolii de credite", spune Laszlo Diosi.

Maghiarii consideră că nu au atins încă pe plan local odimensiune care să asigure o profitabilitate sustenabilă. OTP BankRomânia a încheiat anul trecut cu pierderi de 8 milioane de euro,pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele pentru creditele cuprobleme. În primul trimestru din 2011 banca a revenit pe plus,însă câştigul a fost modic, de jumătate de milion de euro.

Pe de altă parte, turcii de la Garanti Bank, care au de asemeneaambiţii de creş­tere pe plan local, pariază tocmai pe creştereorganică. Zekeriya Ozturk, vicepreşedinte al grupului responsabilde operaţiunilor internaţionale, spunea recent că incertitudiniledin bilanţurile băncilor sunt încă prea mari - "astăzi unu plus ununu fac neapărat doi" - astfel că o creştere organică este mai uşorde controlat. Şi italienii de la UniCredit, care deţin pe planlocal a şaptea bancă după active, au evocat recent posibilitatea dea lua în considerare o achiziţie, după ce în trecut seconcentraseră exclusiv asupra creşterii organice.

Mai multe grupuri financiare străine şi-au anunţat intenţia de arenunţa la operaţiunile din România, astfel că 2011 ar putea săaducă primele schimbări semnificative în peisajul bancar după doiani de criză în care totul a fost îngheţat.

Pe lista plecărilor, alături de RBS, se mai înscriu grecii de laATE şi maghiarii de la MKB, ale căror filiale locale sunt însă detalie foarte mică.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO