Bănci și Asigurări

Aşteptările ca dobânda-cheie să scadă la 2% împing dobânzile interbancare la noi minime

Aşteptările ca dobânda-cheie să scadă la 2% împing...

Autor: Liviu Popescu

12.03.2015, 00:03 456
Indicatorul Robor cu scadenţă la trei luni, utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor în lei acordate populaţiei, a atins ieri un nou minim istoric, de 1,32% pe an, ceea ce crează premisele pentru ieftinirea împrumu­turilor odată cu actualizarea dobânzilor la finalul acestei luni.

Cele mai multe bănci şi-au stabilit finalul lunii martie ca perioadă de ajustare a dobânzilor la credite. Prece­den­ta rundă de actualizare a dobânzilor a avut loc în decembrie, când indica­torul Robor la 3 luni era de 1,7% pe an. O scădere de 0,4 puncte procentuale înseamnă practic o economie de câteva zeci de lei lunar pentru un client cu un credit ipotecare de valoare medie.

Şi dobânda Robor la 6 luni, utilizată de asemenea de unele bănci pentru a stabili costul creditelor de retail cu scadenţe mai lungi, a atins ieri un minim istoric de 1,57% pe an.

Dobânzile interbancare s-au redus cu aproximativ două puncte procen­tuale în ultimele cinci luni, astfel că povara ratelor la credite s-a redus semnificativ pentru mulţi români comparativ cu nivelul de anul trecut.

Un rol determinant în scăderea dobân­zilor interbancare l-a avut pro­gramul de relaxare monetară derulat de BNR. Banca centrală a scăzut doar de la începutul acestui an dobânda-cheie cu o jumătate de punct procentual, la un minim istoric de 2,25% pe an, iar analiştii se aşteaptă la o nouă ajustare de un sfert de punct pro­cen­tual în şedinţa de la finalul lunii mar­tie.

Dobânzile monetare sunt însă vizibil sub rata-cheie a BNR, în principal datorită lichidităţii exce­den­tare din piaţa interbancară. Lichiditatea excedentară este reflectată şi de sumele foarte mari depuse de bănci la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi, media zilnică din ianuarie şi februarie fiind de circa 11 miliarde de lei.

Au existat totuşi şi episoade de volatilitate pe piaţa monetară. La începutul lunii octombrie 2014 au fost câteva zile în care indicatorul Robor la trei luni s-a situat peste dobânda-cheie a BNR, aflată atunci la 3% pe an.

Dobânzile interbancare au avut pe parcursul anului trecut două perioade de volatilitate în lunile februarie şi septembrie.

Robor atinsese maximul anului de aproape 3,8% pe an în februarie 2014 pe fondul unei lipse acute de lichiditate în sistemul bancar. Dobânzile au început să urce ulterior în august şi septembrie, iar atunci BNR a intervenit pe piaţă şi a injectat 9 miliarde de lei prin operaţiuni de tip repo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO