Bănci și Asigurări

Astra a trecut pe profit de 55 mil. lei în nouă luni din 2014, după pierderea record din 2013

Astra a trecut pe profit de 55 mil. lei în nouă luni...

Autor: Andra Oprescu

16.01.2015, 00:03 159
Astra Asigurări, aflată în procedură de redresare financiară, a obţinut un profit de 55 mil. lei în primele nouă luni ale anului trecut, având venituri din sub­scrierea de poliţe de 555 mil. lei, potrivit unui comunicat al KPMG, administratorul special al companiei.

Autoritatea de Supraveghere Fi­nanciară (ASF) a instituit, în a doua parte a lunii februarie 2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei şi a numit firma KPMG ca administrator special, după ce a constatat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar. În 2013, Astra Asigurări a înregistrat pierderi de 917 mil. lei. Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigu­rătorului majorarea capitalului social cu 490 mil. lei în 12 luni, din care 70 mil. lei într-o primă fază.

În prezent, Astra se află în curs de finalizare a formalităţilor legale de înregistrare a operaţiunii de majorare a capitalului social din octombrie. La începutul lunii octombrie, Astra şi-a ma­jorat capitalul cu 65,1 mil. lei, la 257,8 mil. lei. Imediat după finalizarea acestei faze, KPMG urmează să demareze a doua operaţiune de majorare de capital, oferta fiind adresată atât acţionarilor actuali, cât şi investitorilor strategici.

Astra  a făcut publice şi elementele principale ale programului de reasigurare pentru 2015, care denotă plasarea riscurilor aferente activităţii de sub­scrie­re numai către reasigurători de top la nivel internaţional.

În ceea ce priveşte riscurile aferente poliţelor de asigurare a locuinţelor şi altor tipuri de imobile, acestea au fost plasate numai către reasigurători cu rating A, Sirius International fiind liderul tratatului de reasigurare. Limita tratatului, de 210 milioane de euro, a fost stabilită în baza unui model de predicţie a riscului catastrofic pe o perioadă de 800 de ani, de patru ori mai mare decât perioada minimă recomandată de noile reguli prudenţiale Solvency II.

„Implementarea unui program de reasigurare solid a fost şi rămâne o componentă esenţială a mandatului dat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi privim ca o realizare importantă a Astra Asigurări faptul că a intrat în anul 2015 având alături reasigurători cu ratinguri de top, acordate de cele mai reputabile agenţii internaţionale în domeniul asigurătorilor“, au comentat reprezentanţii KPMG.

Faţă de primele nouă luni din 2013, veniturile companiei s-au redus cu aproape 31%. Pe segmental asigurărilor generale, volumul primelor brute subscrise s-a redus cu 31%, la 547,15 mil. lei, de la 792,14 mil. lei în primele nouă luni din 2013, potrivit rezultatelor aflate în curs de revizuire. Pe segmentul asigurărilor de viaţă, Astra a obţinut venituri de 8,07 mil. lei, în scădere cu 7,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO