Bănci și Asigurări

Astra ar putea vinde City Business Center pentru lichiditate

27.03.2007, 17:43 28

Astra Asigurari va discuta, in cadrul adunarii generale a actionarilor convocata pe 26 aprilie 2007, vanzarea imobilului in care este amplasat sediul central al companiei.
"Este o propunere pentru adunarea generala care urmeaza sa ia o decizie in acest sens. Piata imobiliara e foarte sus si noi detinem un activ cu o valoare foarte mare pe care am decis sa-l transformam in lichiditate. E vorba de a fructifica o investitie din trecut la valoarea actuala de piata", a declarat pentru ZF Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari.
Imobilul, denumit City Business Center, este situat in Bucuresti pe strada Nerva Traian si are 10 niveluri din care doar unul este ocupat de Astra Asigurari, compania analizand si posibilitatea ca dupa vanzarea cladirii sa devina chiriasi. Cladirea are 14.000 metri patrati.
Nova Trade, actionarul majoritar al Astra, a adus acest imobil ca aport la capitalul social al asiguratorului in septembrie 2003. In urma acestui aport in natura, Nova Trade, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, si-a majorat participatia de la 75,68% la 94,7%, din capitalul social al asiguratorului. Operatiunea a fost contestata de trei din cei patru actionari semnificativi ai Astra, societatile de investitii financiare (SIF) Banat-Crisana, Moldova si Muntenia, care nu si-au exercitat dreptul de preemtiune. Motivul invocat de SIF-uri a fost una din prevederile legislatiei din domeniu, care preciza ca majorarile de capital la companiile de asigurari trebuie efectuate numai prin aport in numerar. Inainte de majorare, cele trei SIF-uri, alaturi de SIF Transilvania, detineau fiecare cate 5,67% din titlurile companiei. Dupa operatiune, cei patru actionari au ajuns fiecare la o cota de 1,24%.
Adamescu a platit la sfarsitul lui 2005 peste 7,7 milioane de lei (2,2 mil. euro) pentru mai mult de 3,7% din actiunile Astra de la cele trei SIF-uri. Ulterior, Nova Trade a cumparat si pachetul detinut de-a patra SIF din actionariatul Astra. Omul de afaceri si-a motivat atunci decizia de a cumpara actiunile SIF-urilor cu posibilitatea ca tranzactia cu Uniqa sa nu fie afectata. Asiguratorul austriac Uniqa a cumparat in 2005 actiunile Astra, in urma unei tranzactii de 10 milioale de euro.
Astra a realizat anul trecut prime brute subscrise in valoare de 305,57 milioane de lei, in crestere cu 81,1% fata de anul 2005. Aceasta evolutie a permis Astra-Uniqa sa urce doua pozitii in top 10 asiguratori si sa se plaseze direct pe locul 7. Asiguratorul estimeaza ca va subscrie in acest an prime brute in valoare de 140 milioane de euro, cu 63% mai mult decat in 2006. Compania are un capital social de 192,7 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO