Atenţie! Băncile străine şi-au diminuat expunerea pe România cu 3 miliarde de euro, în timp ce multinaţionalele locale dispun de 2 miliarde de euro finanţare în plus

20 mar 2017 Autor: Claudia Medrega

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finanţare acor­date de acţionarii străini filialelor locale pe termen scurt şi lung - s-a redus anul trecut cu 3,4 mld. euro şi a coborât în decembrie la aproximativ 11,2 mld. euro, procesul de dezintermediere bancară fiind încă în desfăşurare, potrivit datelor BNR.

România a scăpat în ultimii ani de pericolul unor retrageri dezordonate ale finanţărilor ban­care, însă tendinţa de reducere a expunerilor este evidentă, iar procentul ajustării a devenit consis­tent. Comparativ cu vârful de aproape 25 mld. euro atins de datoria externă a băncilor în de­cembrie 2008, nivelul s-a înjumătăţit. Declinul datoriei externe a băncilor a fost determinat anul trecut în egală măsură atât de reducerea expunerii băncilor pe termen lung, cât şi de ajustarea liniilor de finanţare cu scadenţe scurte.

Procesul de dezintermediere este specific mai ales sectorului bancar. Pe segmentul multinaţio­na­le­lor, finanţările acor­date de acţionarii străini s-au majorat anul trecut cu aproximativ 2,2 mld. euro, până la 23 mld. euro. Companiile pot să trimită bani în ţară pentru investiţii, însă şi la capital, pen­tru a acoperi pierderi sau pentru a menţine filialele locale în anumiţi parametri. În timp ce finanţările pe termen scurt acordate companiilor au făcut anul trecut un salt de 2,36 mld. euro, la 8,7 mld. euro, datoria externă pe termen lung a scăzut uşor, cu 168 mil. euro, la 14,3 mld. euro. Datoria externă totală pe termen scurt, principala vulnerabilitate care a trimis România în corzi la sfârşitul anului 2008 şi care reprezintă împru­muturile luate din străinătate de stat, bănci şi companiile private şi care trebuie returnate în următoarele 12 luni, a urcat anul trecut la 23,4 mld. euro, în special ca urmare a finanţărilor acordate companiilor. Indicatorul a ajuns să reprezinte aproxi­mativ 68% din rezerva valutară a BNR, care era la sfârşitul anului trecut de 34,2 mld. euro. Raportul dintre datoria externă pe termen scurt şi rezerva de valută este departe de vârful de aproximativ 90% atins în toamna anului 2008.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2017

 
Cuvinte cheie:
sistem bancar
, banci
, expunere
, multinationale
, datorie
, bnr
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide