Bănci și Asigurări

Atenţie! Românii se îndatorează tot mai mult la bănci: creditele noi de consum au crescut cu 32% în ianuarie

Atenţie! Românii se îndatorează tot mai mult la...

Autor: Anelis Baciu

08.03.2018, 00:07 3705

Românii nu s-au lăsăt intimidaţi de incertitudinile la nivelul salariilor nete aduse de transferul contribuţiilor sociale şi au început anul îndatorându-se la bancă într-o proporţie mai mare decât în prima lună din 2017.

În ianuarie 2018 băncile au acordat credite noi în lei în valoare de 1,24 mld. lei, cu 32% mai mult decât în ace­eaşi perioadă a anului trecut, când au avansat cu un ritm de 24%, potrivit datelor BNR. Evoluţia foarte bună de la începutul anului a surprins, în condiţiile în care cea mai mare parte a bancherilor anticipau o încetinire a cre­di­tării pentru consum la început de 2018, pe fondul in­cer­titu­dinilor la nivel salarial aduse de transferul con­tri­bu­ţiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina anga­jatului.

„Este într-adevăr o evoluţie bună, în linie cu dezvoltarea economică. Avansul creditării de la începutul anului este practic un efect al majorării salariilor din 2017 în sectorul privat şi în cel public unde a creşterea a fost de 20%. Aceste majorări salariale au dat încredere popu­laţiei să se angajeze în proiecte de investiţii. Chiar dacă pe finalul anului au început să apară îngrijorări cu privire la creşterea dobânzilor, mulţi şi-au dat seama ca actualul context este încă favorabil accesării unui credit. Pe de altă parte, şi băncile şi-au dezvoltat produsele şi au tehnologizat fluxul operaţional, oferind creditele mai rapid“, a explicat analistul Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO