Bănci și Asigurări

Cum au evoluat soldurile celor mai creditate sectoare la final de noiembrie 2022. Industria, construcţiile şi intermedierea financiară rămân la o creştere a soldurilor de peste 20%, iar agricultura vine din urmă cu peste 17%

Cum au evoluat soldurile celor mai creditate sectoare la...

Autor: Mircea Nica

01.02.2023, 18:00 106

♦ Soldul creditelor acordate persoanelor fizice, care deÅ£ine cea mai mare pondere din totalul creditelor acordate de bănci, a consemnat cel mai mic ritm de creÅŸtere comparativ cu alte sectoare, de 6,1% la final de noiembrie 2022 â™¦ Agricultura rămâne unul dintre cele mai dinamice sectoare creditate de bănci â™¦ Serviciile ÅŸi persoanele fizice, două sectoare care deÅ£in cumulat peste 50% din soldul total al creditelor acordate de bănci, îşi micÅŸorează ponderile în total. 

Soldul creditelor acordate de bănci pentru princi­palele sec­toare din Româ­nia a consemnat creşteri accentuate de două cifre la finalul lunii noiembrie 2022 faţă de perioada similară a anului 2021, cele mai notabile fiind în zona industriei, intermedierii financiare şi construc­ţiilor cu peste 20%, dar şi pe zona agricul­turii cu 17,5%, conform datelor BNR.

De-a lungul anului 2022 soldul creditelor acordate şi angajamentelor asumate de instituţiile de credit de pe piaţa locală sectorului agriculturii şi-a menţinut un trend ascendent de peste 10%, dar în urma altor sectoare care au prins un elan mai accentuat al finanţării.

Pe de altă parte, luna noiembrie a anului 2022 vine cu un sold al creditelor pentru zona agriculturii de 28,2 mld. lei, consemnând un avans semnificativ de 17,5% comparativ cu soldul de la finalul lunii noiembrie a anului 2021. Astfel, se observă că finanţarea agriculturii începe să prindă din urmă sectoare precum industria, construcţiile şi interme­dierea financiară, care au consemnat un avans de peste 20% al soldului la finalul lunii noiembrie 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO