Bănci și Asigurări

Aurelian Dochia, analist economic: Majorarea dobânzii-cheie din Rusia nu are efect direct asupra economiei României

Aurelian Dochia, analist economic: Majorarea...

Autor: Liviu Popescu

16.12.2014, 12:03 333

Economia României nu este afectată în mod direct de majorare dobânzii-cheie de la 10,5% la 17% operată de Banca Centrală a Rusiei, iar în ceea ce priveşte comerţul pe care România îl are cu Rusia, acesta se desfăşoară în altă valută şi nu are legătură cu rubla, consideră analistul economic, Aurelian Dochia.

“Evident că o încetinire a economiei în Rusia şi chiar şi o recesiune, care nu este exclusă, vor avea un efect indirect asupra economiei europene cu care noi suntem strâns legaţi”, a spus Dochia.

Banca Centrală a Rusiei a decis, luni spre marţi-noapte, să urce dobânda cheie la 17%, cu 6,5 puncte procentuale peste nivelul precedent. Această mişcare a marcat cea mai mare creştere într-o singură zi din 1998 şi până în prezent, cu scopul de a sprijini rubla.

Săptămâna trecută, banca centrală a majorat dobânda de politică monetară la 10,5%, nivel aproape dublu faţă de cel de 5,5% înregistrat la începutul acestui an, pentru a opri deprecierea rublei care riscă să afecteze economia aflată deja în pragul recesiunii.

Dochia a adăugat că sancţiunile care au fost impuse Rusiei joacă în două sensuri şi deja o parte din aceste sancţiuni se fac simţite şi în Europa, inclusiv în Germania, cea mai mare economie europeană.

“Pe această cale mai mult am putea să fim influenţaţi, dar pe cale directă nu se poate discuta vreo influenţă sensibilă. Putem să fim influenţaţi în mod mediat prin ceea ce se întâmplă în Europa, atât prin repercursiunile care ar putea să vină şi care vor veni prin Europa, cât şi prin pieţele financiare europene pentru că şi aici dacă apar panica sau mişcările bruşte de capital, evident şi noi suntem influenţaţi”, a conchis analistul economic.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO