Bănci și Asigurări

Aurul şi dolarul american au atins noi niveluri record, euro şi francul rămân în zonă

Aurul şi dolarul american au atins noi niveluri record,...

Autor: Mediafax

20.02.2020, 00:00 278

Dolarul a urcat ieri la 4,4241 lei de la 4,4131 lei marţi, iar aurul a atins 229,0604 lei de la 225,2035 lei pe gram marţi, conform datelor anunţate de BNR. 

Francul elveţian a scăzut uşor la 4,4982 lei de la 4,4986 lei, marţi, când a fost înregistrată a patra cea mai ridicată valoare din istorie.

Cursul de schimb leu/euro a scăzut uşor ieri la 4,7789, de la nivelul de 4,7800 lei înregistrat marţi. Maximul istoric a fost 4,7808 lei/euro, fiind atins în 21 noiembrie 2019.

Preţul metalului galben atinge al optulea maxim istoric din acest an. Gramul de aur a crescut permanent de la începutul anului, când valora 213,7 lei. Aurul înregistrează creşteri şi pe plan internaţional, fiind perceput de investitori drept un activ de refugiu, în condiţiile în care epidemia de coronavirus şi conflictul comercial China - SUA iscă temeri. Analistul economic Dragoş Cabat pune evoluţia slabă a leului pe seama instabilităţii politice.

„Sunt certuri în Parlament, a fost şi o declaraţie oarecum ciudată a ministrului de finanţe că pensiile trebuia mărite de la 1 ianuarie. Sigur, sunt declaraţii politice având în vedere că suntem într-un an electoral, dar una peste alta toate acestea spun că este o zonă de instabilitate. Şi la nivel internaţional, cu China şi coronavirusul - toată lumea este speriată - şi intern. Iar în situaţiile acestea, monedele mai vulnerabile, din ţări unde dezechilibrele macroeconomice există clar în sistem, aceste monede sunt atacate.

Sigur că leul nu are atenţie chiar aşa mare din partea investitorilor internaţionali pentru că altfel ar fi fost atacat şi mai puternic“, spune analistul. Cabat adaugă că dacă nu ar fi intervenit Banca Naţională în ultima lună pentru a reversa tendinţa de depreciere a leului, euro s-ar fi dus uşor către 4,8 - 4,85 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO