Bănci și Asigurări

Australienii de la Macquarie au plătit 964 mil. euro pentru achiziţia operaţiunilor CEZ din România. Aproape jumătate din sumă a fost folosită de cehii de la CEZ pentru a plăti din finanţările de bonduri. Perspective pentru dividende mai mari

Australienii de la Macquarie au plătit 964 mil. euro...

Autor: Liviu Popescu

12.05.2021, 11:24 3005

24,6 miliarde de coroane cehe (964 mil. euro sau 4,8 miliarde de lei) este valoarea tranzacţiei în urma cărei cehii de la CEZ au vândut din operaţiunile din România către australienii de Macquarie, în cea mai mare tranzacţie din energie din ultimii ani şi de care au fost interesate şi companii precum Hidroelectrica şi Electrica.

Cehii au încasat deja această sumă la finele lunii martie, aproximativ 14 miliarde de coroane fiind folosite pentru a plăti din emisiunile de obligaţiuni denominate în euro şi în dolari, iar o parte din sumă va susţine şi politica de dividende a companiei.

“În urma îndeplinirii tuturor condiţiilor, acţiunile au fost transferate cumpărătorului (Macquarie Infrastructure and Real Assets) şi a fost plătit preţul integral de achiziţie. Activele vândute includ un total de 7 companii (companie de distribuţie, companie de vânzări, parcuri eoliene Fântânele şi Cogealac, patru centrale hidroelectrice mici şi un centru comun de servicii). În urma decontării tranzacţiei, CEZ Group rămâne activ în România în domeniul tranzacţionării (prin CEZ Trade România) şi furnizarea de servicii energetice (prin High-Tech Clima)”, se arată în raportul T1/2021 al CEZ.

“Venitul din vânzarea activelor în valoare de 24,6 miliarde CZK va ajuta la scăderea datoriei financiare; utilizarea pentru investiţii de dezvoltare în Cehia, permiterea acordării unui dividend mai mare pentru acţionari”, se arată în raportul care poate fi analizat aici

Ca parte a gestionării lichidităţii pentru a optimiza cheltuielile cu dobânzile, o parte din fondurile obţinute din vânzarea au fost utilizate pentru rambursarea unei părţi din emisiunile de bonduri în euro şi dolari cu o valoare totală de peste 14 miliarde CZK.

Autoritatea Europeana Antitrust a aprobat la începutul acestui an tranzacţia dintre cehii de la CEZ şi australienii de la Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) privind operaţiunile din România. Ulterior a venit şi acordul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din România (CSAT). Pe masa CSAT ajung de regulă tranzacţiile care implică firme sau active ce prezintă importanţă majoră pentru siguranţa naţională.

Cehii sunt prezenţi pe piaţa locală din 2005, când au preluat compania de distribuţie de energie electrică Electrica Oltenia SA.

În luna mai a anului trecut, CEZ, controlat în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat că îşi va vinde operaţiunile din România, Turcia şi Polonia pentru a se concentra pe piaţa-mamă, fiind vorba de o schimbare a modelului de business.

CEZ România este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală de energie, având în 2019 o cifră de afaceri cumulată (pe mai multe firme) de 1,9 mld. lei (circa 400 mil. euro) şi un profit net de 12 mil. lei. Compania are 2.000 de salariaţi pe plan local.

Macquarie Infrastructure and Real Assets, parte din grupul Macquarie este unul dintre cei mai mari administratori de active din infrastructură la nivel global, având aeroporturi, servicii feroviare, companii de electricitate şi investiţii în infrastructura rutieră.

 

 

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO