Bănci și Asigurări

Austria, Franţa şi Italia controlează circa 70% din bankingul românesc. BNR avertizează: Interconexiunile dintre economii şi sisteme financiare pot duce la o propagare semnificativ mai rapidă a unor potenţiale evoluţii nefavorabile

Austria, Franţa şi Italia controlează circa 70% din...

Autor: Claudia Medrega

28.06.2019, 00:07 1919

Cea mai mare parte a sistemului bancar românesc este deţinută de capitalul străin, iar cele mai mari deţineri sunt înregistrate de grupurile financiare din Austria, Franţa, Italia, Olanda şi Grecia.

„Ţări precum Austria, Franţa sau Italia deţin o proporţie însemnată a expunerilor bancare externe în România“, aminteşte BNR în Raportul asupra stabilităţii financiare.

Investitorii austrieci sunt cei mai vizibili dintre străini în sectorul bancar local, cu o expunere de 36%, iar din plutonul băncilor austriece fac parte BCR, a doua cea mai mare bancă locală, şi Raiffeisen.

Capitalul francez ocupă locul doi pe piaţa bancară românească, cu o cotă de 18%. Société Générale, unul dintre cele mai puternice grupuri din Franţa, controlează în România BRD - a treia bancă după active.

La o expunere apropiată au ajuns şi instituţiile de credit italiene, reprezentate de UniCredit şi Intesa, cu o felie cumulată de 15%.

BNR avertizează în Raportul asupra stabilităţii financiare că interconexiunile importante dintre economii şi sistemele financiare pot conduce la o propagare semnificativ mai rapidă a unor potenţiale evoluţii nefavorabile.

România ar putea fi afectată, pe de o parte, prin intermediul canalului comercial. Pe de altă parte, dezechilibrele ar putea fi resimţite şi la nivelul sectorului bancar autohton, atât din perspectiva expunerilor directe, cât şi în ceea ce priveşte canalul creditorilor comuni, în contextul interdependenţelor puternice dintre sectoarele bancare europene care au o expunere semnificativă pe ţara noastră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO