Bănci și Asigurări

Austriecii de la Grawe sunt interesati de preluarea Asito Kapital

Austriecii de la Grawe sunt interesati de preluarea Asito Kapital

Peter Kasyk, directorul general al Grawe: In cazul in care vom incheia o tranzactie, acest lucru se va intampla la sfarsitul trimestrului trei

20.06.2008, 20:15 179

Grawe, companie austriaca de asigurari de viata din top zece, este interesata de preluarea Asito Kapital, asiguratorul captiv al companiei petroliere Lukoil, unde a finalizat deja procesul de due-dilligence (audit in vederea cumpararii).
"Suntem interesati de Asito Kapital, dar ne uitam si la alte companii, atat din asigurari generale, cat si de viata. In cazul in care vom incheia o tranzactie, acest lucru se va intampla la sfarsitul trimestrului trei", a declarat Peter Kasyk, directorul general al Grawe.
Informatia a fost confirmata si de reprezentantii Asito Kapital. "Actionarii au decis sa vanda compania si de la inceputul anului am fost in procese de due-dilligence, inclusiv cu Grawe", afirma Marcel Parciog, directorul general al Asito Kapital.
Asito Kapital (fosta Lukoil Asito) este o societate de talie mica, al carei business se bazeaza pe asigurari property, care reprezinta 70% din total, si pe colaborarea cu Lukoil. In primul trimestru, asiguratorul a raportat venituri de 0,8 milioane de euro (3 milioane de lei), fata de 0,25 de milioane de euro (0,83 milioane de lei) in aceeasi perioada a anului trecut. Asito Kapital a inregistrat un profit brut de 204.000 de euro (754.000 de lei) in aceasta perioada, fata de o pierdere de 111.000 de euro (375.000 de lei) in primele trei luni ale anului trecut, ca urmarea reducerii daunelor.
"Pentru acest an estimam aproximativ aceleasi venituri ca in 2007, de circa 8,3 milioane de euro", spune Parciog.
In cazul in care austriecii ar prelua Asito Kapital, valoarea tranzactiei ar fi de maximum zece milioane de euro, daca ne raportam la preturile la care s-au vandut alti asiguratori.
Grawe si-a anuntat intentia de a cumpara un alt asigurator in vara trecuta, dar atunci austriecii spuneau ca vizeaza o companie din top zece. In prezent, insa, nu mai sunt de vanzare asiguratori din top zece, iar cei interesati de achizitii se orienteaza catre companii mai mici. Din decembrie trecut si pana la sfarsitul lunii mai s-au vandut pe piata locala cinci companii din top zece: BT Asigurari, Asiban, Ardaf, BCR Asigurari si Unita.
Grawe este una din primele zece companii de asigurari de viata de pe piata locala, cu afaceri de 13,1 milioane de euro in primele trei luni ale acestui an, cresterea fata de aceeasi perioada din 2007 fiind de 26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO