Bănci și Asigurări

Austriecii minimizează riscul îngheţării finanţărilor noi: Oricum creditarea va fi slabă

Austriecii minimizează riscul îngheţării finanţărilor noi: Oricum creditarea va fi slabă

Manfred Wimmer, CFO al Erste Group: Având în vedere mediul economic, creşterea creditului va fi limitată, dar cu toate acestea noi vom fi în situaţia de a lua clienţi companii atractivi de la bănci care se confruntă cu restricţii mai mari decât noi şi vom putea în acelaşi timp să sus­ţi­nem proiecte de infrastructură în mod adecvat.

Autor: Razvan Voican

13.12.2011, 00:07 1421

Creditarea oricum nu va creşte semnificativ anul viitor din cauza mediului economic general şi ca atare restricţiile pe care va trebui să le respecte băncile locale cu capital austriac la acordarea de împrumuturi noi nu vor fi vizibile la nivelul pieţei, este noul mesaj prin care bancherii austrieci încearcă să amortizeze şocul provocat de perspectiva unei prăbuşiri a finanţărilor.

Surse bancare afirmă însă că ultimele discuţii care au avut loc cu autorităţile austriece de supravghere au relevat că mobilizarea de finanţări locale va fi crucială pentru acordarea de credite noi de către băncile controlate de austrieci. Banca centrală a Austriei şi Autoritatea austriacă a Pieţei Financiare cer diminuarea finanţărilor intragrup pentru a reduce riscul ca Austria să fie contaminată de eventuale probleme ale ţărilor din regiune şi implicit să fie ameninţată de scăderi ale ratingului.

Manfred Wimmer, CFO al Erste Group - care controlează BCR, a menţionat într-o conferinţă cu investitorii grupului austriac că definiţia finanţării stabile atrase la nivel local - pe care o au în vedere supraveghetorii - include pe lângă depozitele la termen de la clienţi, titluri cu maturitatea de peste un an emise pe piaţa locală şi finanţări de organizaţii supranaţionale (de tipul BERD sau BEI), cu condiţia ca acestea să-şi asume risc de contrapartidă. BCR n-a mai emis de câţiva ani titluri pe piaţa locală, operând în schimb un program de finanţare externă de 3 mld. euro pe trei ani prin care a atras numai 250 mil. euro până acum. În schimb, dispune de colateral de circa 13,2 mld. lei care îi permite să obţină finanţări de la BNR.

Piaţa financiară românească are o mare problemă la capitolul maturitate a datoriilor, în condiţiile în care şi Ministerul Finanţelor a ajuns să se concentreze din nou pe titluri cu scadenţa de până la un an.

Şi oficialii Raiffeisen insistă pe ideea că anul viitor creditul va avea o creştere slabă şi susţin că banca locală nu va avea nicio problemă din cauza noilor reguli impuse de supraveghetorii austrieci. Pe de altă parte, admit că ar putea fi nevoiţi să se gândească de mai multe ori înainte de a acorda o finanţare nouă.

Totuşi, Wimmer afirmă că BCR va fi în măsură să atragă noi clienţi corporate "atractivi". "Având în vedere mediul economic, creşterea creditului va fi limitată, dar cu toate acestea noi vom fi în situaţia de a lua clienţi companii atractivi de la bănci care se confruntă cu restricţii mai mari decât noi şi vom putea în acelaşi timp să sus­ţi­nem proiecte de infrastructură în mod adecvat." De doi ani BCR se află într-o campanie de atragere de clienţi corporate de la concurenţă care s-a reflectat în creşterea volumelor, însă nu a putut ameliora trendul de creştere a ratei creditelor neperformante la nivelul întregului portofoliu. Pe de altă parte, Wimmer spune că la nivelul grupului

austriac vor ajunge la maturitate în prima jumătate a anului viitor credite corporate cu riscuri în valoare de 5 miliarde de euro, iar o parte dintre acestea ar putea să nu fie reînnoite în contextul măsurilor de îmbunătăţire a ratelor de capital. De asemenea, ar putea fi închise facilităţi de credit netrase înregistrate extrabilanţier şi care însumează 19 mld. euro. Erste va căuta şi să-şi reducă angajamentele care nu sunt necesare.

UniCredit mizează pe definiţia mai largă a finanţării locale stabile care va fi luată în calcul la acordarea de finanţări noi. Şi pentru că are o bază de depozite mai slabă decât Erste şi Raiffeisen, pregăteşte mai multe proiecte la acest capitol, incluzând depozite cu scadenţa de până la doi ani şi emisiuni de obligaţiuni, iar grupul negociază finanţări de la instituţii supranaţionale.

Operaţiunile din România se află sub umbrela UniCredit Bank Austria. Întregul grup italian UniCredit trebuie să facă rost în prima jumătate a anului viitor de urişa sumă de aproape 8 mld. euro pentru consolidarea capitalului, peste estimările anterioare din cauza pierderii din T3.

Un caz aparte îl constituie Volksbank România, a cărei bancă-mamă din Austria se află într-o situaţie neclară: tranzacţia cu ruşii de la Sberbank privind afacerile din regiune, mai puţin cele din România, încă nu a fost finalizată, Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind un posibil ajutor de stat ilegal referitor la injecţia de capital de 1 mld. euro făcută de statul austriac în 2009, iar în această săptămână ar urma să fie stabilite noi planuri de restructurare dramatică ce ar putea include - potrivit presei austriece - înjumătăţirea personalului, externalizarea masivă de active şi chiar transferul de active neperformante către o structură de tipul "bad bank".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO