Bănci și Asigurări

Avântul cursului de schimb s-a mai temperat după galopul din ultimele zile, dar rămâne peste 4,77 lei/euro

Avântul cursului de schimb s-a mai temperat după...
29.11.2019, 12:14 156

Cursul de schimb leu/euro a rămas sub vârful istoric stabilit săptămâna trecută în raport cu euro, leul fiind cotat ieri de BNR la 4,7788 lei/euro, în scădere faţă de nivelul de 4,7792 lei pentru un euro din şedinţa de miercuri. 

Precedentul maxim istoric, de 4,7808 lei/euro, a fost atins joia trecută, în 21 noiembrie. Pe piaţa valutară euro a fost cotat cu 4,8 lei miercuri după-amiază şi în dimineaţa zilei de joi. În ultimele săptămâni, leul şi-a accentuat tendinţa de depreciere care a început să se contureze mai vizibil în septembrie în raport cu moneda unică europeană, cursul atingând maxim istoric după maxim istoric. Faţă de finalul lui 2018 creşterea cursului leu/euro este de circa 2,5%.

Analiştii CFA anticipează deprecierea monedei naţionale în 12 luni, cursul urmând să urce la 4,85 lei/euro.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor CFA pentru orizontul de 6 luni este de 4,7992 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8597 lei/euro după cum a declarat ieri Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA. De asemenea, analiştii financiari estimează o rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni de 3,6%.

„România are cea mai mare inflaţie din UE, cel mai mare deficit de cont curent şi cel mai mare deficit bugetar,  din cauza politicilor fiscale prociclice. Cele două deficite reprezintă o vulnerabilitate pentru că trebuie finanţate. Pe lângă riscurile interne, există şi riscuri externe, precum războiul comercial sau hard Brexit“, a declarat ieri preşedintele CFA la o conferinţă organizată de Finmedia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO