Bănci și Asigurări

Avertisment pentru băncile europene: Trebuie să se pregătească pentru schimbarea dobânzii de referinţă utilizată pentru derivate şi împrumuturi de peste 24.000 miliarde euro la nivel global, în timp ce sistemul trece la €STR

Avertisment pentru băncile europene: Trebuie să se...

Autor: Alex Ciutacu

19.08.2019, 13:23 1017

Băncile europene şi celelalte instituţii financiare trebuie să se pregătească mai repede pentru eliminarea unuia dintre principalii indicatori de referinţă ai pieţei, utilizat în instrumente financiare de peste 24.000 miliarde euro, de la derivate, împrumuturi şi până la obligaţiuni, potrivit unui avertisment lansat de o entitate care oferă consultanţă Băncii Centrale Europene, citat de Financial Times.

Pieţele financiare se îndreaptă spre o perioadă de confuzie şi dispute legale dacă nu acţionează mai repede în vederea îndepărtării de indicele de dobândă Eonia.

Eonia sau Euro Overnight Index Average, se calculează ca medie ponderată a tuturor tranzacţiilor de creditare pe piaţa interbancară overnight, efectuate în ţările Uniunii Europene şi ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb de către băncile centrale.

Noul indice de referinţă, €STR, va fi urmărit pentru aceste instrumente începând cu luna octombrie, după ce o serie de scandaluri de manipulare a pieţei au erodat încrederea în actualul indice calculat.

Eonia şi €STR se aseamănă pentru că ambele au la bază tranzacţii overnight denominate în euro. Totuşi, ele sunt diferite. În primul rând, Eonia este un indice administrat de sectorul privat prin Eurpean Money Markets Institute (EMMI), în timp ce €STR va fi administrată de Banca Centrală Europeană. Eonia este un indice care se bazează pe datele voluntare oferite de 28 de bănci – luându-se în ccalcul o singură contribuţie de date per bancă – în timp ce noul indice gestionat de BCE va fi construit pe baza datelor zilnice transmise de bănci în conformitate cu legislaţia. Mai mult, Eonia reprezintă o medie a datelor oferite de bănci, în timp ce €STR se bazează mai mult pe tranzacţii individuale. Mai mult, €STR se bazează pe tranzacţiile unde este luată în calcul facilitatea de depozit, în timp ce Eonia ia în calucul dobânzile de creditare, potrivit Băncii Centrale Europene.

„Sunt îngrijorat cu privire la conformarea în rândul participanţilor la piaţă, în special în ceea ce priveşte momentul în care va fi schimbat Eonia, care este deja programat pentru data de 2 octombrie, ceea ce generează provocări operaţionale”, atrage atenţia Steven van Rijswijk, şeful grupului care oferă consultanţă BCE-ului şi şeful pe risc al grupului olandez ING.

Indicele Eonia este utilizat pentru a determina preţul unor instrumente în valoare totală de 22.000 miliarde euro, cât şi pentru tranzacţii de pe piaţa cash de peste 2.000 miliarde euro – cum ar fi conturi curente.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO