Bănci și Asigurări

Avertisment dur de la Banca Mondială: Riscul de recesiune globală este extrem de ridicat. Este nevoie de ”eforturi urgente la nivel mondial şi naţional” pentru a atenua impactul

Avertisment dur de la Banca Mondială: Riscul de...

Autor: Dorin Oancea

08.01.2023, 00:00 2265

Banca Mondială este îngrijorată că "noi şocuri negative" ar putea împinge economia mondială în recesiune în 2023, statele mici fiind deosebit de vulnerabile, scrie Bloomberg.

Avertismentul este cuprins într-un rezumat al raportului bianual "Global Economic Prospects", care urmează să fie publicat marţi şi care este prezentat pe site-ul Open Knowledge Repository al grupului.

Chiar şi în lipsa unei noi crize, se aşteaptă ca în acest an creşterea globală "să încetinească brusc, reflectând înăsprirea sincronă a politicilor menite să limiteze inflaţia foarte ridicată, înrăutăţirea condiţiilor financiare şi perturbările continue cauzate de invazia Rusiei în Ucraina", a precizat Banca Mondială.

Sunt necesare "eforturi urgente la nivel mondial şi naţional" pentru a atenua riscul unei astfel de încetiniri, precum şi al dificultăţilor legate de îndatorare în economiile de piaţă emergente şi în curs de dezvoltare (EMDE), unde se aşteaptă ca avansul investiţiilor să rămână sub media ultimelor două decenii, a precizat creditorul cu sediul la Washington.

"Este esenţial ca factorii de decizie politică din EMDE să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează asupra grupurilor vulnerabile, că aşteptările privind inflaţia rămân bine ancorate şi că sistemele financiare continuă să fie rezistente", a spus acesta.

Solicitări similare au fost formulate de bancherii centrali din întreaga lume, care măresc agresiv ratele dobânzilor pentru a atenua presiunile asupra preţurilor, în timp ce guvernele sprijină întreprinderile şi gospodăriile prin limitarea costurilor energetice.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a început anul 2023 cu un avertisment potrivit căruia lumea se va confrunta cu "un an greu, mai greu decât cel pe care îl lăsăm în urmă". O treime din economia mondială va fi în recesiune, deoarece SUA, UE şi China încetinesc simultan, a declarat ea în cadrul emisiunii "Face the Nation" de la CBS, într-un interviu difuzat la 1 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO