Bănci și Asigurări

Avertismentele se înmulţesc: zona euro se află în pragul unei recesiuni

Avertismentele se înmulţesc: zona euro se află în...

Autor: Catalina Apostoiu

10.03.2020, 00:05 3988

Pentru economia zonei euro, care atinsese deja cea mai slabă rată de creştere din şapte ani, de 1,2%, în 2019, coronavirusul nu putea veni într-o perioadă mai proastă, scrie Financial Times. Economiile Franţei şi Italiei s-au contractat în ultimul trimestru al anului trecut, în timp ce a Germaniei a stagnat. Mulţi economişti se aşteaptă acum ca zona euro să intre în recesiune în prima jumătate a acestui an.

În acest context, prima criză din mandatul de patru luni al şefei BCE, Christine Lagarde, o va pune pe aceasta în faţa unei dileme: să reducă sau nu dobânzile?

Economia zonei euro s-ar putea îndrepta către prima re­ce­siune din şapte ani în condiţiile în care epidemia de co­ro­navirus are un impact din ce în ce mai puternic asupra com­paniilor şi încrederii consumatorilor, potrivit Bloomberg. Cu Italia încercând o izolare a celor mai afluente regiuni ale sale şi numărul îmbolnăvirilor crescând în alte ţări, economiştii de la Morgan Stanley şi Berenberg se aşteaptă ca PIB-ul zonei euro să se contracte în prima jumătate a acestui an.

În Franţa, banca centrală anticipează că economia va înregistra o creştere extrem de fragilă în primul trimestru. Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că Europa trebuie să pornească la luptă pentru a-şi apăra economia deja slăbită. Epidemia a dat peste cap lanţurile de aprovizionare ale companiilor, a forţat companiile aeriene să-şi reducă capacitatea şi a determinat consumatorii din unele ţări să-şi facă provizii de alimente de bază.

Estimările pesimiste vin pe fondul unor turbulenţe fără precedent pe pieţele financiare de la criza financiară din 2009 şi marchează un început de săptămână sumbru pentru strategii Băncii Centrale Europene care se vor reuni joi în Frankfurt. Aceştia ar putea fi obligaţi să reducă dobânzile şi să intensifice achiziţiile de obligaţiuni.

Lagarde şi colegii săi trebuie să determine dacă impactul economic al coronavirusului justifică reducerea dobânzii de referinţă de la minimul actual de 0,5%. O reducere de cel puţin 10 puncte bază ar satisface aşteptările, dar ar putea avea şi un efect revers prin restrângerea spaţiului de politică pe care banca ar trebui să-l păstreze.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a anunţat că va investi încă 12,4 miliarde de euro între 2021 şi 2024 şi va introduce schimbări  prin care companiile puternic afectate de virus să poată solicita ajutor.

Morgan Stanley şi-a redus estimarea de creştere pe 2020 pentru zona euro la numai 0,4% de la 0,9%, iar Nomura şi-a redus la rândul său proiecţia pe întregul an la 0,4%. Şi economiştii Berenberg prevăd o recesiune în zona euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO