Bănci și Asigurări

Avertismentul CSALB în legătură cu costurile amânării ratelor la credite: La expirarea perioadei de amânare ratele cresc cu până la 13% la creditele ipotecare şi cu aproape 6% la creditele de nevoi personale

Avertismentul CSALB în legătură cu costurile...

Autor: Cristina Bellu

13.01.2021, 10:22 425

Decizia amânării ratelor la creditele contractate până pe data de 30 martie 2020 ar trebui să fie luată de către consumatori după o analiză riguroasă, în condiţiile în care această măsură nu presupune ştergerea ratelor din scadenţarul pe care l-au agreat împreună cu banca şi nici îngheţarea plăţii acestora, ci mai mult, adăugarea de costuri noi, arată o analiză Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

“Amânarea la plată nu presupune ştergerea ratelor din scadenţarul pe care l-au agreat împreună cu banca şi nici îngheţarea plăţii acestora, deoarece după expirarea termenului de nouă luni se adaugă costuri noi. Amânarea la plată reprezintă doar un paleativ, o rezolvare parţială a problemelor consumatorilor”, spune Alexandru Păunescu, Preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

La expirarea perioadei de amânare ratele vor creşte cu până la 13% la creditele ipotecare şi cu aproape 6% la creditele de nevoi personale, arată datele CSALB pe baza calculelor comparatorului bancar FinZoom.ro

“Consumatorii trebuie să reţină că, dacă îşi suspendă ratele la credit, vor plăti după perioada de suspendare rate mai mari la creditul în derulare: cu 6% mai mult la un credit de nevoi personale, timp de 5 ani, şi cu 13% mai mult la un credit ipotecar pe următorii 5 ani. Deci, la un credit de nevoi personale plăteşti trei rate în plus pentru suspendarea cu 9 luni a creditului, iar la un credit ipotecar plăteşti şase rate în plus doar pentru că ai apelat la această variantă”, explică Irina Chiţu, director comparator bancar FinZoom.ro.

Pe fondul crizei sanitare generate de pandemia de Covid-19, guvernul a decis în 2020 emiterea a două ordonanţe (OUG nr.37 şi OUG nr.227), prin care devine posibilă amânarea ratelor la creditele contractate până pe data de 30 martie 2020 datorate băncilor şi IFN-urilor de consumatorii afectaţi prin diminuarea veniturilor.

Ieri seară, Ministerul Finanţelor a prezentat proiectul de act normativ pentru suspendarea plăţii ratelor la bancă de către persoanele fizice şi juridice, care de fapt acoperă prelungirea suspendării anunţată de guvern.

“De această facilitate beneficiază debitorii care au un contract de creditare în derulare, pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a actului normativ. Sunt incluse doar creditele fără restanţă, la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.”

Ministerul Finanţelor precizează că debitorii pot solicita suspendarea plăţii ratelor pentru o perioadă cuprinsă între 1 lună şi maximum 9 luni, adică suspendarea nu poate fi extinsă peste 9 luni din momentul în care a fost acordată.

Conform BNR, 118.000 de  persoanele fizice şi companii au solicitat suspendarea plăţilor ratelor bancare, suma totală fiind de 47 de miliarde de lei, reprezentând 18% din totalul finanţărilor bancare.

Datele  CSALB  arată că aproximativ 560.000 de debitori au beneficiat de moratorii legislative şi private până acum,, adică 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO