Bănci și Asigurări

Aviva porneste la vanatoare de consultanti financiari

12.10.2005, 18:17 27

Aviva Asigurari de Viata intentioneaza sa isi majoreze cota de piata in urmatorii trei ani, prin cooptarea masiva de consultanti financiari. Pana in 2008, compania vrea sa isi creasca de cinci ori numarul de consultanti, pana la 6.000.

De asemenea, oficialii Aviva au spus ca vor mai incheia parteneriate de tip bancassurance, care presupun vanzarea politelor de asigurare prin intermediul bancilor. In 2001, asiguratorul a incheiat un astfel de parteneriat cu BRD, iar la sfarsitul lui 2003 - cu ABN Amro.

Aviva nu va obtine nici in acest an profit, afirma Carl Boehr, presedintele companiei.

"Investitia inca nu a fost recuperata. Pentru aceasta, avem nevoie de mai mult timp. Peste vreo trei ani, vom avea rezultate financiare foarte bune", a declarat el.

Grupul Aviva a investit 23 de milioane de euro in subsidiara din Romania in cei cinci ani de la intrarea pe piata romaneasca si pana in prezent compania nu a reusit sa obtina profit. Pierderea cumulata din perioada 2001-2004 se ridica la aproximativ 13 milioane de euro (43,6 milioane de lei).

In primul semestru al acestui an, Aviva a inregistrat prime brute subscrise de 6,1 milioane de euro (22,4 milioane de lei), in crestere cu 65% fata de perioada similara a anului trecut.

Valoarea activelor asiguratorului s-a majorat cu 64,3%, de la 11,5 milioane de euro (circa 47 milioane de lei) in primele sase luni ale lui 2004, la 18,9 milioane de euro (69,4 milioane de lei).

In ceea ce priveste evolutia programelor de investitii ale asiguratorului, programul in lei Practic a generat o crestere de 4,06%, in timp ce Practic Plus a atins un ritm de crestere de 3,74% in perioada analizata. Ambele sunt insa sub inflatiei medii pe primele sase luni, de 9,36%. Totusi, investitiile in valuta, mai ales cele in euro, s-au dovedit rentabile: Suprem a inregistrat o crestere de 9,73%, Median, de 7,93%, Conservator, 6,27% si respectiv Actual de 2,06%.

De la data intrarii pe piata romaneasca, Aviva a vandut circa 250.000 de polite de asigurare. Compania, axata pe asigurari de viata, a intrat la inceputul acestui an si pe piata asigurarilor de sanatate, in colaborare cu furnizorul privat de servicii medicale Medicover. Pana in luna iulie, asiguratorul a vandut aproximativ 100 de astfel de polite si nu a precizat cate a mai vandut de atunci.

"Planul nostru era sa intram pe piata. Suntem multumiti de evolutia noastra de pana acum. In urmatorii 2-3 ani vom vinde mai multe asigurari de sanatate", a spus Carl Boehr. El a mai adaugat ca estimarile de vanzari s-au redus fata de momentul lansarii produselor de asigurare de sanatate. Ceilalti jucatori de pe piata asigurarilor private de sanatate sunt Omniasig Addenda si Interamerican, care au vandut aproximativ 2.400 de astfel de polite pana la inceputul acestei luni.

Anul trecut, Aviva s-a clasat pe a opta pozitie pe piata asigurarilor de viata, cu subscrieri de 5,5 milioane de euro (22,5 milioane de lei). In acest an, compania spera sa urce trei pozitii in clasament, pana pe locul cinci.

Asiguratorul urmareste sa intre si pe piata pensiilor private, dupa reformarea legislatiei care reglementeaza acest sector al pietei.

"Cu legile din prezent, asiguratorii nu pot face bani din asigurari private. In primul rand, vom intra pe piata pensiilor obligatorii cu administrare privata (asa-numitul pilon II - n.red.)", a explicat presedintele companiei.

El a mai spus ca britanicii de la Aviva nu exclud posibilitatea unei achizitii pe piata romaneasca. "Inca nu am luat nici o decizie, dar daca vom cumpara ceva, va fi o companie de asigurari de viata. Nu suntem interesati de asigurarile generale", a spus Carl Boehr.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO