Bănci și Asigurări

Avocaţii: Decizia Curţii Constituţionale privind legea dării în plată nu se va aplica retroactiv

Monia Dobrescu

Monia Dobrescu

Autor: Claudia Medrega

04.11.2016, 00:05 3429

Decizia Curţii Constituţionale privind legea dării în plată este obligatorie de la momentul publicării şi nu se va aplica retroactiv cu privire la cazurile de dare în plată soluţionate amiabil sau în instanţă până la data publicării deciziei. Şi numai motivarea deciziei Curţii Constituţionale, aşteptată cu interes, va putea să lămurească sensul în care aceasta trebuie interpretată şi aplicată, susţin unii avocaţi.

 
Legea privind „darea în plată“ a imobilelor, care a pro­vo­cat dezbateri aprinse în ultimul an şi a ajuns în cele din urmă la Curtea Constituţională, continuă să bulverseze. Curtea Con­stituţională a dat la finele lunii octombrie o primă opinie le­gată de legea dării în plată, care a fost reclamată ca fiind ne­constituţională de către bănci. Din articolele contestate, Curtea a admis două arti­co­le ca fiind consti­tu­ţionale, iar pentru do­uă a dat o anumită in­ter­pretare. În opi­nia Curţii Con­sti­tu­ţio­nale, legea dării în plată este „par­ţial necon­stitu­ţio­nală“. Mo­ti­va­rea Curţii Con­stitu­ţio­nale ur­mează a fi publicată în termen de 30 de zile de la pronunţarea deciziei.
 
„Menţionăm că o decizie a Curţii Constituţionale este obliga­to­rie de la momentul publicării acesteia. Prin urmare, nu se va aplica retro­activ cu pri­vire la cazurile de dare în plată so­lu­ţionate amiabil sau în instan­ţă până la data publicării deciziei Curţii Constitu­ţio­nale“, a de­cla­rat pentru ZF Mihai Dudoiu, partener al Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi coordonatorul practicii de drept financiar-bancar a firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO