Bănci și Asigurări

Avocaţii sfătuiesc populaţia să ceară băncilor actele adiţionale, chiar dacă nu semnează documentele

Avocaţii sfătuiesc populaţia să ceară băncilor actele adiţionale, chiar dacă nu semnează documentele
16.09.2010, 17:55 90

Clienţii băncilor ar trebui să meargă la sucursalele de unde aucontractat creditele pentru a cere actele adiţionale, chiar dacă nule semnează, întrucât fără aceste documente emise de bancă nu vorputea să facă sesizări la ANPC şi nici să introducă plângeri îninstanţă, potrivit avocaţilor.

"Dacă nu puteţi să vă prezentaţi la creditor, trimiteţi oscrisoare cu confirmare de primire. Nu semnaţi actul aditional, nufaceţi menţiuni, corecţii, tăieturi pe actul adiţional. Aveţinevoie de un
exemplar al actului, în forma legală emisă de creditor pentruviitoarele demersuri în instanţă", afirmă avocatul Marius-VicenţiuColţuc, citat de Mediafax Business.

Matei Dimitrie Giugariu, coordonatoral departamentuluibancar-financiar de la Boştină şi Asociaţii, avertizează că dacă unclient nu primeşte o notificare de la bancă trebuie să notifice elînsuşi banca, în scris, asupra necesităţii modificării printr-unact adiţional a prevederilor contractului de credit şi asupraobligativităţii băncii de a asigura, astfel, alinierea contractuluila dispoziţiile OUG 50/2010.

"Clientul trebuie să-şi reţină şi să-şi păstreze dovadadepunerii acestei notificări la bancă. În ambele cazuri, clientulare dreptul să negocieze cu banca clauzele actului adiţional,pentru a se asigura conformitatea dispoziţiilor contractului decredit cu cele ale legislaţiei aplicabile în domeniul protecţieiconsumatorului", a adăugat Giugariu.

Avocaţii amintesc că neprezentarea la bancă va fi interpretatăca acceptare tacită, deşi OUG 50 stabileşte că banca trebuie săpoată face dovada că a depus toate diligenţele pentru informareaconsumatorului cu privire la semnarea actului aditional. Mai multedespre ordonanţa 50 aflaţi pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO