Bănci și Asigurări

Avocatul Poporului cere ICCJ ca angajaţii CEC Bank SA să fie încadraţi ca funcţionari publici

Avocatul Poporului cere ICCJ ca angajaţii CEC Bank SA...

Autor: Gabriela Ghitcuta

23.12.2016, 11:52 631

"Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un Recurs în interesul legii referitor la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 147 raportate la cele ale art. 145 din vechiul Cod penal, în sensul de a stabili dacă funcţionarul bancar angajat într-o societate bancară pe acţiuni (CEC Bank S.A.), acţiunile aparţinând în proporţie de 100% Statului Român, se încadrează ori nu în categoria funcţionarilor publici. În opinia Avocatului Poporului, funcţionarul bancar angajat într-o societate bancară pe acţiuni, acţiunile aparţinând în proporţie de 100% Statului Român, se încadrează în categoria funcţionarilor publici, în sensul art. 147, raportat la art. 145 din vechiul Cod penal", se arată într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Promovarea Recursului în interesul legii vine după ce instanţele judecătoreşti din România au interpretat diferit, motivează reprezentanţii instituţiei. Aceştia susţin că din analiza comparativă a dispoziţiilor din vechiul şi noul Cod Penal, unde se definesc termenii de "funcţionar public" şi "public", rezultă că funcţionarul public este acea persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o sarcină de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei autorităţi publice, instituţii publice ori al unei instituţii sau al altei persoane juridice de interes public.

"Avocatul Poporului apreciază că esenţială pentru soluţionarea acestor probleme de drept este stabilirea faptului dacă CEC BANK - S.A. este persoană juridică de interes public ori dacă are în administrare, folosinţă sau exploatare bunuri proprietate publică, servicii de interes public ori bunuri de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.", se mai arată în comunicatul remis.

Avocatul Poporului invocă aici o hotărâre a ÎCCJ, decizia nr 26/2014, prin care s-a stabilit că "funcţia publică" se află în strânsă corelaţie cu noţiunea de "interes public".

"Având în vedere condiţiile restrictive privind înfiinţarea şi organizarea activităţii bancare, natura serviciului prestat, precum şi natura capitalului social, Avocatul Poporului apreciază că CEC BANK - S.A. desfăşoară o activitate de interes public, fiind persoană juridică de interes public, în sensul conferit de prevederile art. 145 din vechiul Cod penal. Mai mult, sintagma ”persoane juridice de interes public” este definită prin dispoziţiile art. 34 alin. (2) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca incluzând şi instituţiile de credit", se notează în comunicatul instituţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO