Bănci și Asigurări

BAAR: 2,25 mil. dolari pentru Metropol si Grup AS

02.12.2002, 00:00 38

Biroul asiguratorilor auto din Romania(BAAR) a terminat de achitat datoriile neplatite la scadenta - in valoare de 2,25 milioane $- ale Metropol si Grup As catre Birourile Carte Verde din strainatate.
Cele doua companii au vandut pana anul trecut "in nestire" Carti Verzi - polita de raspundere civila auto pentru calatorii in strainatate-, acumuland apoi datorii catre Birourile Carte Verde din strainatate de circa 1,2 mil. $ (Metropol) si circa un milion $ (Grup AS).
Datoriile au aparut ca urmare a daunelor provocate de masinile asigurate de catre cele doua companii, mai ales in Italia si Ungaria. Daunele au fost acoperite initial, conform modului de functionare a sistemului international Carte Verde - de catre Birourile Carte Verde din tarile respective, care au cerut apoi banii de la omologul roman - BAAR.
Aflate in pericol de a nu mai putea emite acest tip de asigurare, societatile grupate in BAAR - omologul romanesc al Birourilor Carte Verde din strainatate-  au inceput sa acopere datoriile, urmand sa se intoarca pentru recuperarea datoriilor asupra celor doua companii rau-platnice.
"Am achitat toate datoriile in contul celor doua companii. A fost un efort deosebit al tuturor celor 10 companii de asigurari care fac parte din BAAR. Problema este ca daunele de acest tip mai pot aparea in timp: chiar si dupa 4-5 ani, astfel incat chestiunea nu este inchisa", afirma surse din BAAR.
BAAR a dat in judecata cele doua companii pentru recuperarea banilor si are deja o sentinta favorabila pentru suma de 70.000 euro asupra companiei Metropol. "Avem procese in curs si pentru celelalte sume", afirma sursele citate.
Conform raportului CSA, au vandut polite Carte Verde in 2001 Allianz-tiriac, AGI, Ardaf, Asirag, Asirom, Asitrans, Astra, Atlassib Intermaerican, Omniasig, Unita, precum si Grup AS si Metropol. Pentru neplata datoriilor, aceste din urma doua companii au fost eliminate din BAAR toamna trecuta.
Metropol si Grup As au intrat la inceputul anului trecut in supravegherea Comisiei de Supraveghere a Asiguarilor, iar Metropol a fost chiar in administrare speciala (la un pas spre faliment).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO