Bănci și Asigurări

Balanţa comerţului românesc: 10 pieţe cu excedent, 20 de sectoare cu deficit comercial

Balanţa comerţului românesc: 10 pieţe cu excedent, 20...

Autor: Dana Ciriperu

28.10.2015, 14:00 777
România are excedent comercial în agrobusiness, dar un deficit de 1,7 mld. euro în industria alimentară. Comerţul cu autovehicule este pe plus, dar se realizează cu piese şi componente venite în mare parte din import. Importăm petrol brut de 3,7 mld. euro şi exportăm de numai 25 mil. euro anual, iar în industria chimică importurile se apropie de 5 mld. euro la exporturi de 1,8 mld. euro.
 
Astfel arată în cifre imaginea balanţei comerciale a României, unde brandurile mari de export sunt Dacia şi Ford, pentru că în rest, marile pieţe cu excedent comercial sunt reprezentate de mobilă, produsă în mare parte pentru IKEA, de produse agricole (livrate de marii traderi internaţionali de cereale), de îmbrăcăminte croită în fabricile locale de angajaţi cu salarii de 1000 de lei care pun etichete pentru branduri de lux din întreaga lume.
 
Din cele 30 de pieţe analizate, zece au excedent comercial în 2014, în timp ce 20 sunt pe deficit.
 
Cel mai mare deficit comercial (ca valoare absolută) se înregistrează în comerţul cu petrol brut, în timp ce România stă bine la exporturile de carburanţi.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO