Bănci și Asigurări

Banca Angliei continuă eliminarea Libor: băncile au termen până în septembrie să oprească vânzarea produselor legate de controversatul indicator

Banca Angliei continuă eliminarea Libor: băncile au...

Autor: Alex Ciutacu

17.01.2020, 00:00 178

Băncile comerciale au primit termen până în luna septembrie pentru a înceta vânzarea produselor financiare legate de indicatorul Libor (n.red.: London Interbank Offered Rate - un indice de referinţă pe care cele mai mari bănci din lume îl folosesc pentru a se împrumuta una pe cealaltă în piaţa interbancară internaţională pe termen scurt, denominat în lira sterlină), în conformitate cu un nou avertisment lansat de Banca Angliei şi de autoritatea de supraveghere financiară din Marea Britanie, care îşi propun să elimine indicatorul până în 2021.

Un nou avertisment pentru marile bănci publicat recent de banca centrală din Marea Britanie şi de FCA (n.r: autoritatea de supraveghere financiară din Marea Britanie) le cere băncilor să demonstreze „implicare reală“ pentru a reuşi să se îndepărteze anul viitor de Libor, un indicator care a fost legat de multe scandaluri de fraudă în ultimul deceniu, potrivit FT. Banca Angliei transmite că „analizează potenţiale instrumente de supraveghere“ pe care le poate folosi pentru a împinge companiile financiare să se conformeze, ca o ameninţare voalată la adresa actorilor din piaţă care nu au început să ia măsuri.

De asemenea, reglementatorii au impus termen data de 2 martie pentru trecerea de la Libor la un alt indicator, Sonia, în cazul swap-urilor. Băncile şi brokerii au plătit un cuantum de 10 mld. dolari sub formă de penalizări şi amenzi în toată lumea din cauza scandalurilor de manipulare a Libor-ului. De atunci, reglementatorii au încercat să facă trecerea spre un alt indicator, cum ar fi Sonia. Cu toate acestea, trecerea la un nou indicator se poate dovedi greoaie, în contextul în care la nivel global, Libor-ul este legat de produse financiare în cuantum de 350.000 mld. dolari, de la împrumuturi studenţeşti la contracte derivate complexe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO