Bănci și Asigurări

Banca BNP Paribas este acuzată de autorităţile franceze de complicitate la crimele împotriva umanităţii din Sudan

Banca BNP Paribas este acuzată de autorităţile...

Autor: Mircea Nica

30.09.2020, 00:00 265

Procurorii de la Paris au deschis o anchetă asupra băncii franceze BNP Paribas cu privire la acuzaţiile de complicitate la crimele împotriva umanităţii din Sudan, conform Reuters. 

Ancheta vine după ce nouă reclamanţi sudanezi, care au declarat că au fost victime ale abuzurilor de drepturi ale fostului guvern sudanez, au depus anul trecut o plângere împotriva BNP Paribas. Reclamanţii susţin că banca franceză a fost complice la crimele împotriva umanităţii, deoarece a furnizat servicii financiare guvernului sudanez.

Aceştia susţin că într-un caz de încălcare a sancţiunilor SUA, Departamentul de Justiţie al SUA a descris BNP Paribas drept banca centrală de facto a Sudanului din 1997 până în 2007, deoarece a oferit guvernului sudanez accesul la pieţele monetare internaţionale şi mijloacele de a plăti personalul, armata şi securitatea.

Conflictele din regiunea Darfur din Sudan s-au declanşat în 2003, unde forţele sudaneze au purtat o campanie de violenţă care a ucis peste 300.000 de oameni. Curtea Penală Internaţională de la Haga a caracterizat de atunci campania drept crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid. BNP Paribas a declarat că banca nu are informaţii cu privire la proceduri şi, prin urmare, nu este în măsură să comenteze.

Parchetul din Paris nu a răspuns la solicitările de comentarii. La începutul anului 2017, anchetatorii judiciari francezi au deschis o anchetă pe scară largă cu privire la acuzaţiile de complicitate la genocidul din Rwanda din 1994. 

În acest caz, BNP Paribas este acuzat de organizaţii neguvernamentale de complicitate la un transfer de 1,3 mil. de dolari către un traficant de arme.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO