Bănci și Asigurări

Banca centrală a Chinei îşi va lansa în curând propria monedă digitală

Banca centrală a Chinei îşi va lansa în curând...

Autor: Alex Ciutacu

13.08.2019, 00:00 387

Banca centrală a Chinei se pregăteşte să îşi lanseze propria monedă digitală suverană, potrivit unui oficial al instituţiei, citat de CNBC. Mu Changchun, director adjunct în departamentul de plăţi al băncii centrale din China, a anunţat că instituţia este „aproape gata“ de lansare, potrivit Reuters. 

Departamentul de cercetare al băncii a lucrat constant la dezvoltarea acestei monede în ultimii cinci ani. Chinezii nu sunt singura ţară a cărei bancă centrală explorează emiterea unei monede digitale ca alternativă pentru cash, în contextul în care şi banca centrală a Suediei are o idee asemănătoare.

Potrivit relatărilor mediatice, banca centrală a Chinei îşi va lansa moneda într-un sistem în care atât instituţia cât şi băncile comerciale vor avea voie să emită monedă. Mai mult, chinezii au anunţat că nu se vor baza exclusiv pe tehnologia blockchain şi că au o abordare neutră din punctul de vedere al tehnologiilor utilizate. 

Blockchain reprezintă o infrastructură digitală pe care datele sunt imuabile, şi care este gestionată de o serie de computere şi nu de o singură entitate (n. red. ñ descentralizată). Fiecare dintre blocurile de date existente pe infrastructură sunt securizate şi legate între ele pe baza unor principii criptografice, generându-se un „lanţ“ de blocuri de date - blockchain. „Personal, eu încă încerc să înţeleg avantajele acestei tehnologii faţă de actualul sistem. Ceva îmi spune că acesta este un animal complet diferit faţă de ceea ce cunoaştem drept criptomonede“, spune Mati Greenspan, analist senior în cadrul platformei de tranzacţionare eToro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO