Bănci și Asigurări

​Banca centrală a SUA injectează încă 500 de miliarde de dolari în piaţă pentru a combate efectele economice ale COVID-19

​Banca centrală a SUA injectează încă 500 de...

Autor: Tibi Oprea

16.03.2020, 19:51 392

FED, banca centrală a SUA, a anunţat luni că va lansa o a doua rundă de relaxare cantitativă de 500 de miliarde de dolari printr-o operaţiune de tip “overnight repo”, măsură menită să asigure lichiditate în piaţă şi o bună funcţionare a pieţei de creditare, scrie Reuters.

Operaţiunile repo sunt tranzacţii reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora băncile cumpără de la instituţiile de credit active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective în ziua următoare şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei. Instituţiile financiare adoptă această metodă pentru a ridica capital pe termen scurt.

Decizia vine după ce duminică, Rezerva Federală a SUA a iniţiat o reducere de urgenţă a ratei de dobândă de 100 de puncte de bază şi a redus raportul privind cerinţele de rezervă la 0%. De asemenea, instituţia financiară a anunţat un program de relaxare cantitativă de 700 de miliarde de dolari.

Unele voci spun că FED ar fi aruncat pentru această mişcare cea mai mare parte a arsenalului şi că nu prea mai are multe de oferit. Mişcarea FED de duminică ar fi trebuit în mod normal să liniştească pieţele lovite de criza coronavirusului, însă felul în care decizia a fost luată, adică în şedinţă de urgenţă în weekend, i-a îngrijorat şi nemulţumit pe investitori, în contextul în care în SUA bursele au deschis şedinţa cu scăderi masive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO