Bănci și Asigurări

Banca centrală a Ungariei a majorat joi una dintre principalele sale rate de dobândă la 9,75%, în încercarea de a opri căderea liberă a forintului.

Banca centrală a Ungariei a majorat joi una dintre...

Autor: Ştefan Stan

07.07.2022, 19:37 350
Banca centrală a Ungariei a majorat joi dimineaţă una dintre principalele sale rate de dobândă cu 200 de puncte de bază, la 9,75%, în încercarea de a opri căderea liberă a forintului.
 
Măsura - care lasă rata de depozit la o săptămână, un instrument pe termen scurt folosit pentru a controla volatilitatea pieţei, la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani - vine după o scădere de 5% a monedei faţă de euro în ultima săptămână, pe fondul unei dispute politice cu Bruxelles-ul.
 
Inflaţia şi un deficit de cont curent uriaş sunt agravate de certurile dintre Budapesta şi Comisia Europeană, ceea ce a stârnit alarma în rândul participanţilor pe piaţă. Costurile împrumuturilor guvernamentale au crescut brusc în ultimele zile, randamentul obligaţiunilor de referinţă pe 10 ani ajungând la 8,7%, din cauza temerilor că Ungaria va avea dificultăţi în a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul în ceea ce priveşte eliberarea de fonduri pentru a ajuta la redresarea pandemiei.
 
Forintul, care s-a întărit miercuri seară, când banca centrală a semnalat mişcarea, a rămas volatil joi dimineaţă, cu oscilaţii ample în ambele direcţii.
 
"Reacţia de astăzi a pieţei arată foarte bine că nu banca centrală are soluţia la această enigmă, ci guvernul", a declarat Peter Virovacz, economist la ING Bank. "Piaţa aşteaptă acum ca UE să spună că este de acord cu concesiile ungureşti şi că este pregătită să ajungă rapid la un acord."
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO